Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014



Μας χαλαρώνει, μας ανακουφίζει και μας δημιουργεί ευφορία. Το μασάζ, όμως, παράλληλα μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και θεραπευτικό σε καθημερινά προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι, η ιγμορίτιδα και το κρυολόγημα. 

Ελέγχει ολόκληρο το σώμα, ενώ μέσα του κρύβει ένα εντυπωσιακό όργανο, τον εγκέφαλο. Ο λόγος για το κεφάλι, στο οποίο συγκεντρώνεται το άγχος και η ένταση της καθημερινότητας, δημιουργώντας διάφορα προβλήματα. Οι πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού μπορούν να δράσουν θεραπευτικά στην περίπτωση πονοκεφάλων, ιγμορίτιδας ή κρυολογήματος. Φυσικά, ένα πρόβλημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά χωρίς τη συμβουλή γιατρού, ένα απαλό όμως άγγιγμα συμπληρωματικά είναι ικανό να περιορίσει τον πόνο και τα υπόλοιπα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν.

Πονοκέφαλος 
Υπάρχουν διάφοροι τύποι πονοκεφάλων (κεφαλαλγία τάσης, ημικρανία, αθροιστική κεφαλαλγία) με διαφορετικά χαρακτηριστικά και τρόπους αντιμετώπισης. Καλό είναι, λοιπόν, να δοκιμάσουμε όλες τις παρακάτω μαλάξεις για να εντοπίσουμε ποιες μας ανακουφίζουν περισσότερο. 

Νοητές γραμμές 
Τοποθετούμε τους αντίχειρές μας στη μέση του μετώπου, ακριβώς πάνω από τα φρύδια και ασκώντας ελαφρά πίεση διαγράφουμε νοητές γραμμές, τραβώντας τους προς τα έξω, μέχρι τη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής. Τοποθετούμε τους δείκτες μας λίγο πιο πάνω στο μέτωπο και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο σε όλη την επιφάνεια του μετώπου. 

Κυκλάκια στους κροτάφους 
Με τους δείκτες μας ασκούμε ελαφρά πίεση στους κροτάφους για 10’’. Σταματάμε για άλλα 10’’ και συνεχίζουμε διαγράφοντας κυκλάκια στο σημείο για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα. 

Πιέσεις στον αυχένα 
Με ενωμένα τα τέσσερα δάκτυλα και των δύο χεριών κάνουμε κυκλικές κινήσεις για 30’’ στον αυχένα, εκεί που τελειώνει το τριχωτό της κεφαλής.

γμορίτιδα 
Ιγμορίτιδα είναι η λοίμωξη, η οποία εμφανίζεται στο εσωτερικό μίας ή περισσότερων κοιλοτήτων που βρίσκονται γύρω από τη μύτη (ιγμόρεια). Όταν οι κοιλότητες αυτές μολύνονται, προκαλείται ρινική συμφόρηση, μερικές φορές και πονοκέφαλος, συμπτώματα, τα οποία μπορούμε να περιορίσουμε με τις κατάλληλες πιέσεις.

Γραμμές στα ζυγωματικά 
Τοποθετούμε τους δείκτες μας στα ζυγωματικά, ακριβώς κάτω από τα μάτια και στα πλαϊνά της μύτης. Ασκώντας ελαφρά πίεση διαγράφουμε νοητές γραμμές, τραβώντας τους αντίχειρές μας προς τα έξω, μέχρι τη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής. Μετακινούμε τους αντίχειρες λίγο πιο κάτω και εκτελούμε την ίδια κίνηση. Συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε στη βάση των ζυγωματικών. 

Πιέσεις στο μέτωπο 
Με ενωμένα τα 4 δάκτυλα και των δύο χεριών κάνουμε κυκλικές κινήσεις, για 30’’ στο μέσο του μετώπου, μεταξύ των φρυδιών και της γραμμής του τριχωτού.

Κρυολόγημα 
Για να απαλλαγούμε από μια ίωση δεν έχουμε παρά να την αφήσουμε να κάνει τον κύκλο της. Παρ’ όλα αυτά, κάνοντας μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου και του κεφαλιού μπορούμε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα.

Κυκλάκια γύρω από τη μύτη 
Ρίχνουμε στα δάχτυλά μας λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου και με ενωμένα τα 4 δάχτυλα και των δυο χεριών μας κάνουνε κυκλικές κινήσεις δεξιά και αριστερά από τη μύτη για 30’’. 

Πίεση στο μέτωπο 
Ενώνουμε τους δυο δείκτες μας και τους τοποθετούμε στο μέσο του μετώπου μεταξύ των φρυδιών και της γραμμής του τριχωτού. Ασκούμε κυκλική πίεση στο σημείο για 30’’. 

Κυκλάκια στον αυχένα 
Με ενωμένα τα 4 δάκτυλα και των δύο χεριών, κάνουμε κυκλικές κινήσεις για 30’’ στην περιοχή του αυχένα, εκεί που τελειώνει το τριχωτό της κεφαλής.
Με τη βοήθεια της φύσης 
Τα αιθέρια έλαια: Ευκάλυπτος, δενδρολίβανο, λεμόνι, tea tree, τζίντζερ
Η μαγική κίνηση: Κυκλική πίεση στο μέσο του μετώπου 
Tips: Αν το κρύωμα εντοπίζεται στο στήθος, μπορούμε να κάνουμε ελαφρύ μασάζ στο πάνω μέρος του στήθους, χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου