Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

  

Το Deep Tissue Massage  είναι ένα είδος θεραπευτικής μάλαξης η οποία επικεντρώνεται στην επαναφορά της αρχικής  θέσης και κατάστασεις των βαθύτερων στιβάδων των μυϊκών ιστών. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις χρόνιας σύσπασης  και έντασης των μυών σε περιοχές του σώματος, όπως στην περιοχή του αυχένα, της πλάτης, της μέσης,και της ωμικής ζώνης.Η κίνηση είναι αργή και η πίεση βαθειά. Επιπλέον, ο θεραπευτής επικεντρώνεται, κυρίως, στα σημεία όπου υπάρχει πόνος και ένταση σε αντιδιαστολή με τη γενικευμένη χαλάρωση όλου του σώματος που επιδιώκεται στη, κλασική μάλαξη.

Πώς ενεργεί το Deep Tissue Massage;

Όταν υπάρχουν χρόνιες μυϊκές εντάσεις ή μικροτραυματισμοί, δημιουργούνται συχνά συμφύσεις στους μύες και τους τένοντες όπου ο ιστός σκληραίνει και εμφανίζονται κόμποι. Οι συμφύσεις περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος, τη μυϊκή ευλυγισία και κίνηση προκαλόντας πόνο και φλεγμονή.
Το Deep Tissue Massage ενεργεί με φυσικούς τρόπους, μαλακώνοντας και «διαλύοντας» τις συμφύσεις μέσα από τη χρήση βαθειάς και εστιασμένης πίεσης και τριβής η οποία εφαρμόζεται, συνήθως, εγκάρσια στις μυϊκές ίνες. Λόγω αυτών των θεραπευτικών διεργασιών, συμβαίνει κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της μάλαξης, μερικοί θεραπευόμενοι να νοιώσουν  δυσαρέσκεια και πόνο. Όπως επίσης και μετά από τη συνεδρία, μπορεί να υπάρξει κάποια δυσκαμψία ή πόνος αλλά αυτή συνήθως υποχωρεί σε μία μέρα.
Σε νευρολογικό επίπεδο με το Deep Tissue Massage ενεργοποιούνται ειδικοί νευρικοί υποδοχείς του περιφερικού νευρικού συστήματος που συμβάλουν μέσω νεύρο-αντανακλαστικών μηχανισμών στην μείωση των μυϊκών εντάσεων.

Οι τεχνικές του Deep Tissue Massage έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να επιτύχουν εστιασμένη θεραπευτική μάλαξη. Εφαρμόζοντας τις τεχνικές αυτές σε συγκεκριμένους μύες, μυϊκές ομάδες και αρθρώσεις, ο θεραπευτής έχει πρόσβαση σε βαθύτερα επίπεδα του μαλακού ιστού. Αρχίζει τη μάλαξη στους επιφανειακούς  μύες και σταδιακά αυξάνει όλο και περισσότερο το βάθος εφαρμογής των θεραπευτικών χειρισμών, επηρεάζοντας τη δομή των  μυϊκών ομάδων και του συνδετικού ιστού της δεύτερης και τρίτης στοιβάδας του μυϊκού συστήματος. Η πίεση δεν εφαρμόζεται  απότομα σε βαθύ επίπεδο, ούτε και με την ταχύτητα που γίνεται στην κλασική  Μάλαξη, γιατί αυτό προκαλεί άμεση σύσπαση του μυ (προκειμένου να προστατευθεί) και μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμό ή φλεγμονή χωρίς λόγο.
Συνύθως δεν χρησημποποιούμε λάδια ή άλλες κρέμες για να μπορούμε να εισχωρήσουμε στα βαθύτερα στρώματα ιστών και μυών.

 Σε ποιες περιπτώσεις  χρησιμοποιείται το Deep Tissue Massage ;

Σε αντίθεση με τη κλασική μάλαξη, η οποία χρησιμοποιείται για χαλάρωση, το Deep Tissue Massage  συνήθως εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα προβλήματα όπως:

  • Χρόνιοι πόνοι
  • Περιορισμένη κινητικότητα
  • Θεραπεία κακώσεων (πτώσεις, τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αθλημάτων κ.λ.π.)
  • Επαναληπτικές κακώσεις, σύνδρομα υπέρχρησης όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, οι επικονδυλίτιδες και τενοντίτιδες υπερακανθίου
  • Προβλήματα στη στάση του σώματος
  • Πόνοι Οστεοαρθίτιδας
  • Ινομυαλγία
  • Μυϊκές εντάσεις ή μυικός σπασμός
http://orthopeadicmassage.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου