Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Τι είναι η μουσικοθεραπεία ;
Μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί τη μουσική για τη θεραπεία συγκεκριμένων προβλημάτων . Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με σωματικές , αναπτυξιακές , συμπεριφορικές , ή κοινωνικά προβλήματα .

Πώς λειτουργεί η μουσικοθεραπεία ;
Η μουσική διεγείρει τις αισθήσεις  σε πολλά επίπεδα . Αυτό ονομάζεται «πολυ- τροπική προσέγγιση " .  Μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν αναπτυξιακά προβλήματα .

Η επίδραση της μουσικής εξαρτάται από τηn ενταση , την αρμονία , μελωδία και ρυθμό .
Η υψηλής συχνότητας , μπορεί να κάνει ένα παιδί νευρικό , ενώ αργες δονησεις,ή χαμηλής συχνότητας ,  έχουν μια ηρεμιστική επίδραση .
Η ένταση της μουσικής μπορεί να παράγει ένα παρήγορο αίσθημα προστασίας για ορισμένους. Για άλλους , υψηλή ένταση μπορεί να δημιουργήσει άγχος . Ένα μαλακό έντασης μπορεί να απαλύνει , ή μπορεί να ερεθίσει ένα παιδί που προτιμά μεγάλο όγκο .
Ο ριθμος επηρεάζει το ανθρώπινο  καρδιάκο παλμο και μπορεί να προκαλέσει τον ενθουσιασμό , νευρικότητα ή βαθιάς χαλάρωσης . Καθώς το σώμα γίνεται χαλαρή και συναγερμού , το μυαλό είναι σε θέση να συγκεντρώσει πιο εύκολα . Η μουσική μπορεί να αυξήσει την γνωστική λειτουργία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων ομιλίας / γλώσσας . O ριθμος στηρίζει και ενθαρρύνει την κίνηση .
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας τυπικής συνεδρίας της θεραπείας ;

Ο μουσικοθεραπευτής παρατηρεί πρώτα πώς το παιδί συμπεριφέρεται και αλληλεπιδρά με τους άλλους . Ο θεραπευτής εξετάζει :
δεξιότητες επικοινωνίας
κινητικές δεξιότητες
κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες
μουσικές ικανότητες
στυλ της μουσικής και των μέσων που θα λειτουργήσει καλύτερα για το παιδί
Ο θεραπευτής σχεδιάζει ένα πρόγραμμα θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνουν το τραγούδι , ακρόαση , κινείται , παίζοντας , και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες .

 
Ποια είναι τα οφέλη ;
Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας :
Να διερευνήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά
να αυξήσει την αυτοεκτίμηση
κάνουν θετικές αλλαγές στη διάθεση , τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά
να βελτιωθεί η συνειδητοποίηση του εαυτού και του περιβάλλοντος .
μαθαίνουν αντιμετώπισης και χαλάρωση των δεξιοτήτων
αλληλεπιδρούν κοινωνικά με άλλους
τη βελτίωση της συγκέντρωσης , της προσοχής και της μνήμης

αναπτύξουν κινητικές δεξιότητες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου