Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014


Η εφαρµογή του βελονισµού ξεκίνησε πριν 4.000 χρόνια στη Κίνα. Στη Δύση, άρχισε να διαδίδεται πριν από περίπου 160 χρόνια και στην Ελλάδα, µόλις πριν από 25 χρόνια. Όταν έκανε τα πρώτα του βήµατα στη Δύση, ο βελονισµός αντιµετωπίσθηκε µε δυσπιστία, ως µία «µαγική» µέθοδος θεραπείας. Ο λόγος ήταν η ίδια η φιλοσοφία της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, που είναι εντελώς διαφορετική από τη δυτική, ορθολογιστική, ιατρική σκέψη.
Πώς άλλαξε η στάση της δυτικής Ιατρικής απέναντι στον βελονισµό; Η πρόοδος της φυσιολογίας και η ανάπτυξη νέων τεχνικών απεικόνισης έχουν επιτρέψει την κατανόηση και ερµηνεία των µηχανισµών δράσης του βελονισµού. Η έρευνα µάλιστα, µε στόχο την πλήρη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και της θεραπευτικής δράσης του βελονισµού, συνεχίζεται µε αµείωτο ενδιαφέρον. Έτσι, σήµερα, το 64% των ιατρικών σχολών των ΗΠΑ περιλαµβάνουν το βελονισµό στο πρόγραµµα εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής, ενώ στις ιατρικές σχολές της Κίνας, διδάσκεται η τοπογραφία των σηµείων βελονισµού, στο µάθηµα της ανατοµίας.
velonismos-mainΑκόµη και σήµερα ωστόσο, «Δύση» και «Ανατολή» δεν έχουν πλήρως …συµφιλιωθεί. Ο παραδοσιακός βελονισµός στηρίζεται στη θεωρία της «ενεργειακής ροής» του σώµατος. Βάσει αυτής της θεωρίας, µε τη διείσδυση βελόνων σε συγκεκριµένα σηµεία του σώµατος (που ονοµάζονται µεσηµβρινοί), ξεµπλοκάρεται το «τσι» και η ισορροπηµένη ροή της ζωτικής ενέργειας εξασφαλίζει την υγεία στον άνθρωπο. Οι ιατροί βελονιστές, αντίθετα, ενώ ακολουθούν τα βασικά σηµεία του παραδοσιακού βελονισµού, δεν ασπάζονται τη θεωρία των τσι. Θεωρούν πως η εισαγωγή των βελόνων στα συγκεκριµένα σηµεία, επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστηµα και στα κανάλια µετάδοσης του πόνου. Η θεωρία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, µε µελέτες που συµπεριέλαβαν µαγνητικές τοµογραφίες του εγκεφάλου. Σ’ αυτές, φάνηκε καθαρά ότι η εισαγωγή των βελονών, ενεργοποιεί µια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται µε την παραγωγή των φυσικών οπιοειδών του οργανισµού που δρουν ως παυσίπονα.
Οικονοµικά αποδοτική λύση
Εκτός από αποτελεσµατική, η λύση του βελονισµού συνιστά πολλές φορές και την πλέον οικονοµική επιλογή. «Αρκεί να αναλογιστούµε ότι η θεραπεία του χρόνιου πόνου κοστίζει πάρα πολλά χρήµατα στον ασθενή, ο οποίος µπορεί να ταλαιπωρείται για χρόνια, µε αµφίβολα αποτελέσµατα. Δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι, στην Ελλάδα το κόστος θεραπείας είναι πολύ µεγαλύτερο σε σχέση µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στις πιο ακριβές χώρες, όσον αφορά στο χώρο του φαρµάκου. Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι µε το βελονισµό, µπορεί να έχουµε µόνιµα αποτελέσµατα εξαφάνισης του πόνου ή τουλάχιστον σηµαντική βελτίωση αυτού», τονίζει ο κ. Μπουρδάκης.
Σε ποιες παθήσεις χρησιµοποιείται;
O βελονισµός πραγµατοποιείται µε την τοποθέτηση βελόνων σε όλη την επιφάνεια του κορµού και του κρανίου, σε πολύ συγκεκριµένα σηµεία και χρησιµοποιείται στις παρακάτω κυρίως ενδείξεις:
• σε πόνους: πονοκεφάλους, ηµικρανίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, πόνους από σπονδυλοαρθρίτιδες, πόνους στις αρθρώσεις, νευραλγίες του τριδύµου, πόνους ρευµατικής οστεοαρθρίτιδας, πόνους από αυχενικό σύνδροµο, πόνους κατά την περίοδο, κράµπες, πλευροδυνίες.
• σε ψυχοσωµατικές παθήσεις: γαστρίτιδες, έλκη στοµάχου, κολίτιδες, άσθµα, αϋπνίες, δυσκοιλιότητα, καταστάσεις άγχους, σεξουαλικές διαταραχές, αλλεργία, αλλεργικό συνάχι, υπέρταση.
• στην αντιµετώπιση της παχυσαρκίας.
• σε διάφορες άλλες παθήσεις: παραλύσεις και παρέσεις άνω και κάτω άκρων µετά από ηµιπληγία, παρέσεις του προσωπικού, ιλίγγους, δερµατικές παθήσεις (ακµή, έκζεµα), διαταραχές αιµάτωσης άκρων, εµβοές ώτων.
• στην παιδιατρική: σε περιπτώσεις νυκτουρίας και φόβου στο σκοτάδι των παιδιών κ.ά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου