Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Είναι σίγουρο πως κάθε γυναίκα έχει στην γκαρνταρόμπα της ένα ζευγάρι παπούτσια που κάνει κακό στα πόδια.

Μάθετε ποια είναι τα παπούτσια που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα νεύρα, κάλλους ή και παραμόρφωση στα πόδια.

- Σαγιονάρες

Όσο κι αν σας εκπλήσσει, οι σαγιονάρες παίρνουν το βραβείο του χειρότερου παπουτσιού!

Πολλές γυναίκες φορούν σαγιονάρες όλη μέρα το καλοκαίρι, όμως αυτό είναι μέγα λάθος. Οι σαγιονάρες δεν παρέχουν υποστήριξη στην καμάρα του ποδιού και δεν προστατεύουν το πόδι. Το αποτέλεσμα είναι οι συχνοί τραυματισμοί.

Μακροπρόθεσμα, η κακή υποστήριξη του ποδιού μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα και πελματιαία απονευρωσίτιδα (μια πάθηση των ποδιών που προκαλεί πόνο λόγω ερεθισμού ή φλεγμονής).

Δεν πρέπει λοιπόν να φοράμε σαγιονάρες, εκτός κι αν βρισκόμαστε στην παραλία. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε σανδάλια με λουράκι, ώστε το πόδι να παραμένει σταθερό.

- Τακούνι στιλέτο

Όσο πιο ψηλό είναι το τακούνι, τόσο περισσότερο παραμορφώνεται το σχήμα του πέλματος.

Οι ποδίατροι προειδοποιούν ότι το τακούνι που είναι ψηλότερο από 5 εκατοστά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα πόδια. Ο αχίλλειος τένοντας βραχύνεται όταν το πόδι βρίσκεται επάνω στα τακούνια. Εάν λοιπόν τα φοράμε συχνά, μπορεί να προκληθεί χρόνια τενοντίτιδα.

Παράλληλα, τα τακούνια ευθύνονται για την αυξημένη πίεση στο μπροστινό μέρος του πέλματος. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η μεταταρσαλγία, δηλαδή ο έντονος πόνος στο πέλμα.

Ο πόνος στα πόδια οδηγεί σε ένα ντόμινο αντιδράσεων που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. Αλλάζει ο τρόπος βάδισης και προκαλείται επακόλουθος πόνος στα γόνατα, τη μέση και τους γοφούς.

Κρατήστε λοιπόν τα ψηλά τακούνια για τις ειδικές περιστάσεις και προτιμήστε κάτι πιο άνετο για τις καθημερινές σας εμφανίσεις και τη δουλειά.

- Μυτερά παπούτσια

Αυτός ο τύπος παπουτσιών μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια προβλήματα όπως τα ψηλά τακούνια.

Πέρα από τη μεταταρσαλγία και την παραμόρφωση, τα μυτερά παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν νεύρωμα, δηλαδή φλεγμονή των νεύρων μεταξύ των δαχτύλων του ποδιού.

Προτιμήστε τα άνετα παπούτσια που δεν πιέζουν τα δάχτυλα και διευκολύνουν το περπάτημα.

- Ίσια παπούτσια

Παρ’ ότι τα ίσια παπούτσια είναι εξαιρετικά άνετα και ταιριάζουν σε κάθε περίσταση, δεν παρέχουν στο πόδι την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να κινείται και να λειτουργεί όπως πρέπει.

Είναι κάτι σαν «βελτιωμένη έκδοση» της σαγιονάρας, καθώς προστατεύουν περισσότερο το πόδι, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν τενοντίτιδα και πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Εάν θέλετε να αποφύγετε τα 12ποντα, φροντίστε τουλάχιστον το παπούτσι να έχει λίγη σόλα και να υποστηρίζει καλά τη φτέρνα.

http://www.onmed.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου