Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ο ρόλος του μέσου γλουτιαίου


Μην τον αγνοήσετε...


Συχνά, κάνουμε προπόνηση επικεντρωνόμαστε στους μυς που  μας τραβάνε περισσότερο την προσοχή. Ο καθένας μας θέλει να έχει γραμωμένους κοιλιακούς, τονισμένα πόδια και φουσκωμένους  δικέφαλους. Ωστόσο, η προπόνηση με αυτόν τον τρόπο μας κάνει να παραμελήσουμε  μερικούς από τους πιο σημαντικούς μυς. Μύες που το σώμα μας χρησιμοποιεί για  σταθεροποίηση και την πρόληψη των τραυματισμών. 
     Ένας από αυτούς τους μύς είναι ο μέσος γλουτιαίος είναι ένας μικρός μυς που βρίσκεται κατά μήκος εξωτερικά και στο μέσο της άρθρωσης του ισχίου. Παρά το μέγεθός του, ο μέσος γλουτιαίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση και την πρόληψη των τραυματισμών. Ο συγκεκριμένος μυς παίζει σημαντικό ρόλο στην σταθεροποίηση της άρθρωση του ισχίου. Για να δείτε αν ο μέσος γλουτιαίος σας είναι αδύναμος κάντε το ακόλουθο τεστ.
Στηθείτε στο ένα πόδι όρθιος και λυγίστε λίγο το γόνατο προς τα κάτω. Αν το ισχίο σας μετατοπίζεται προς τα έξω, και το γόνατο του ποδιού που έχετε το βάρος σας κλείνει προς τα μέσα τότε ο μέσος γλουτιαίος σας είναι αδύναμος.
       Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι έχοντας ένα αδύναμο μέσο γλουτιαίο είμαστε επιρρεπής  σε τραυματισμούς του ισχίου, γονάτου και ακόμη και της μέσης μας. Μερικοί από τους κορυφαίους αθλητές τραυματίζονται, εξαιτίας αυτού του λόγου. Προπονήσεις όπως το τρέξιμο η ποδηλασία αφορούν ως επί το πλείστον  τους πρόσθιους και οπίσθιους μύες και μπορεί η προπόνηση του μέσου γλουτιαίου να παραμεληθεί.

Ασκήσεις για τον μέσο γλουτιαίο





Ξαπλώστε στο πάτωμα, τοποθετήστε έναν ελαστικό ιμάντα ( Theraband ), λίγο ποιο πάνω απο τα γόνατα και πιέζεται τα γόνατα σας προς τα έξω, πατήστε και πιέζεται προς τα κάτω με της φτέρνες σας  σηκώστε αργά και σταθερά την λεκάνη σας απο το έδαφος ενώ διατηρείτε σε ευθεία την σπονδυλική σας στήλη. Μπορείτε να κάνετε την άσκηση με κίνηση ή μένοντας για 5" επάνω.


         


Όπως την παραπάνω άσκηση αλλά στο ένα πόδι, το άλλο πόδι παραμένει τεντωμένο. 


http://orthopeadicmassage.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου