Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014



Τι είναι η αρθρίτιδα της σπονδυλική στήλης ; 

Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από πολλά οστά τους, σπόνδυλους ( βλέπε ανατομία σπονδυλικής στήλης ). Οι σπόνδυλοι δημιουργούν ένα « κανάλι» στο οποίο βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός. Αυτό το κανάλι προστατεύει το νωτιαίο μυελό και όλα τα νεύρα τα οποία ταξιδεύουν από το εγκέφαλο σε όλο το σώμα. Κάθε σπόνδυλος συνδέεται με τον άλλον με τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν τρίματα (μεσοσπονδύλια τρίματα)από τα  οποία   βγαίνουν τα νεύρα της αντίστοιχης περιοχής.

Με τα χρόνια οι φορτίσεις που η σπονδυλική μας στήλης εκφυλίζεται. Οι εκφυλιστικές αυτές αλλαγές αφορούν τις αρθρώσεις τους δίσκους και τα οστά. Έτσι μειώνεται το ύψος του μεσοσπονδύλιου δίσκου , μειώνεται η ποιότητα του αρθρικού χόνδρου , τα οστά αδυνατίζουν και δημιουργούν οστίτη  ιστό σε γειτονικές περιοχές ( οστεόφυτα). Η παραπάνω κατάσταση χαρακτηρίζεται σαν αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης. Όσο αυτή η κατάσταση εξελίσσεται το σπονδυλικό κανάλι και τα μεσοσπονδύλια τρίματα μειώνουν το εύρος τους και ασκούν πιεστικά φαινόμενα στον νωτιαίο μυελό και στις νευρικές ρίζες.

Συμπτώματα της αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης 

Η αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλη εμφανίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μερικές περιπτώσεις εκφύλισης δημιουργούν λίγα η καθόλου συμπτώματα. Όσο η αρθρίτιδα αναπτύσσεται ο ασθενείς βιώνει πόνο και δυσκαμψία στην σπονδυλική στήλη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου έχουμε πίεση νεύρου ή του νωτιαίου μυελού πόνος, βελονισμοί , μουδιάσματα και αδυναμία υπάρχει στην μέση , του μηρούς και πόδια. Τα συμπτώματα συνήθως αυξάνονται όταν πραγματοποιούνται δραστηριότητες οι οποίες τείνουν να ευθιάσουν  την σπονδυλική στήλη. Επίσης αύξηση των συμπτωμάτων έχουμε όταν η δραστηριότητα ασκεί φορτία στην σπονδυλική μας στήλη ( άρση βάρους  , πολύωρη ορθοστασία , πολύωρο περπάτημα). Τέλος τα συμπτώματα συνήθως μειώνονται με δραστηριότητες οι οποίες τείνουν να φέρουν την σπονδυλική στήλη σε κάμψη ( π.χ καθιστή θέση) ή θέσεις οι οποίες δεν την φορτίζουν ( π.χ. ξάπλωμα).

Διάγνωση αρθρίτιδας σπονδυλικής στήλης 

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού ) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση) αξιολόγηση  σε συνδυασμό με  την κατάλληλη ακτινολογική διερεύνηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσιοθεραπευτή στην διάγνωση. Η ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης παρουσιάζει τις εκφυλιστικές αλλαγές. Η μαγνητική τομογραφία και η αξονική τομογραφία μας δείχνουν την σοβαρότητα της πάθησης και ποιοι ιστοί ακριβώς είναι επηρεασμένοι.

Θεραπεία της αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης 


Οι ασθενείς με αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης συνήθως έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα με το κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Αν και είναι δύσκολο να εξαλειφθούν οι εκφυλιστικές αλλαγές οι ασθενείς παραμένουν δραστήριοι και ενεργοί. Ο στόχος της θεραπεία είναι ο ασθενείς να παραμείνει λειτουργικός και δραστήριος χωρίς να αυξάνουν τα συμπτώματα και χωρίς να επιδεινώνεται η κατάσταση του. πρέπει να αποφεύγονται ή να μειώνονται οι δραστηριότητες που αυξάνουν τα συμπτώματα. Επίσης βοηθάει πολύ η βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης του ασθενή. Αεροβική άσκηση όπως το περπάτημα , το ποδήλατο, και κολύμβηση , βοηθούν εξαιρετικά στη θετική εξέλιξη της πάθησης.

Φυσικοθεραπεία για αρθρίτιδα της σπονδυλική στήλης 

Η φυσικοθεραπεία σε ασθενή είναι με αρθρίτιδα σπονδυλικής είναι σημαντική στον έλεγχο του πόνου , την βελτίωση της ελαστικότητας των μυών και της δύναμης.

Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :    


Πηγη  http://www.physio-aid.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου