Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014


Είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Πατρίδα του είναι η Κίνα, επεκτάθηκε όμως και εφαρμόσθηκε εκτεταμένα σε όλες τις χώρες της Άπω Ανατολής. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί σαν ένα ολοκληρωμένοθεραπευτικό σύστημα σε πολλές αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Μεγάλη Βρετανία). Έγινε δημοφιλής για την παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη και αγγειοβελτιωτική του δράση. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει δείξει ότι οβελονισμός ρυθμίζει και ισορροπεί το ορμονικό σύστημα, το ανοσιακό σύστημα και το σύστημα διαχείρισης του στρες ενώ μελετάται η αντιφλεγμονώδης δράση του σε πλήθος παθήσεων.βελονισμός
Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περισσότερες από 100 παθήσεις από όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων. Εφαρμόζεται επίσημα σε 15 νοσοκομεία της Ελλάδας ως συμπληρωματική θεραπευτική τεχνική και στο Kέντρο Aποθεραπείας και Aποκατάστασης «Φιλοκτήτης» σε περιστατικά με νευρομυϊκές δυσλειτουργίες του περιφερικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς. Τα σημεία βελονισμού αποτελούν τρισδιάστατες ανατομικές περιοχές του δέρματος και των μυών, συνήθως βρίσκονται στη πορεία περιφερικών νεύρων και νευρικών απολήξεων. Οι ιδιαίτερες ανατομικές, ηλεκτρικές, χημικές και μεταβολικές του ιδιότητες είναι υπεύθυνες για την εξειδίκευση, την εξατομίκευση και τη λειτουργικότητα των σημείων βελονισμού.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές που τις επιλέγουμε σε ενήλικες ή παιδιά ανάλογα με την περίσταση:ηλεκτροβελονισμός, ωτοβελονισμός (βελονισμός σε σημεία του πτερυγίου του αυτιού), κρανιοβελονισμός, laser βελονισμός (πολύ φιλικός και ανώδυνος, κυρίως εφαρμόζεται σε παιδιά και ενήλικες με φοβία στις βελόνες) κ.ά.
σημεία βελονισμούΟ βελονισμός στην πράξη:
Το ιστορικό, η κλινική εξέταση, η διαγνωστική διαδικασία δεν διαφέρουν από αυτά της κλασικής ιατρικής. Δίνεται όμως ιδιαίτερη προσοχή σε λεπτομέρειες που αφορούν τις συνθήκες εμφάνισης, τα συμπτώματα, την εξέλιξη και τη συμπεριφορά της ασθένειας, στοιχεία που θεωρούνται μοναδικά για τον κάθε ασθενή (μας αφορούν ασθενείς και όχι ασθένειες).
• Τοποθετούνται 5 έως 15 βελόνες σε ειδικά επιλεγμένα σημεία βελονισμού του σώματος (ανάλογα με την πάθηση).
• Είναι μιας χρήσης και ειδικά συσκευασμένες ώστε να χρησιμοποιούνται από το γιατρό χωρίς αυτός να τις ακουμπάει.
• Η τοποθέτηση είναι ανώδυνη. Η τεχνική είναι τέτοια ώστε να μην προκαλείται πόνος στον άρρωστο. Το βάθος ένθεσης εξαρτάται από τον σωματότυπο και τη περιοχή του σώματος που αυτές τοποθετούνται.
• Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία βελονισμού για 15 έως 45 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούνται.
• Μετά το βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του χωρίς πρόβλημα (να οδηγήσει, να εργαστεί, να διασκεδάσει).
• Οι θεραπείες εκτελούνται με συχνότητα δύο έως τρείς θεραπείες την εβδομάδα.
• Για μια πλήρη αγωγή απαιτούνται από 8 έως 12 συνεδρίες βελονισμού. Υπάρχει σαφές όριο το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
• Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν παράλληλα να λαμβάνονται φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Αυτά δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα της θεραπείας.
• Ο βελονισμός δεν είναι μόνο ένα καλό παυσίπονο. Είναι μια θεραπεία που έχει μεσοπρόθεσμη – μακροπρόθεσμη δράση. Ένα καλό αποτέλεσμα διαρκεί μήνες ή χρόνια.

Αποκατάσταση σε:
- Αγγειο-εγκεφαλικά νοσήματα, νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις (υπολειπόμενη λειτουργική ικανότητα, αποδιοργάνωση κινητικής και νευρολογικής λειτουργίας και επιπέδου συνείδησης, επίγνωσης και επικοινωνίας), δυστονίες.
- Αυχεναλγία
- Οσφυαλγία – Ισχιαλγία, ραχιοπάθεια (ραχιαλγία)
- Ινομυαλγία – Ιδιοπαθή σύνδρομα χρόνιου πόνου
- Διαταραχές νεύρων, νευρικών ριζών και νευρικών πλεγμάτων, νευροπάθειες.
- Αρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες (τενοντίτιδες) αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων
- Μυϊκά άλγη (διάχυτα ή εντοπισμένα), ινομυαλγία
Άλλες ενδείξεις:
- Ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, κεφαλαλγίες τάσεως, πάρεση προσωπικού νεύρου,ίλιγγοι, εμβοές.
- Αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα.
- Παθήσεις γαστρεντερικού συστήματος (γαστρίτιδα, κολίτιδα)
- Αγχώδης φοβική νεύρωση, νευροφυτικές διαταραχές, διαταραχές κύκλου ύπνου /εγρήγορσης, μνήμης, συγκέντρωσης και συμπεριφοράς, κατάθλιψη.
- Δερματικές παθήσεις (Ακμή, ψωρίαση, έκζεμα, κνίδωση).
http://www.karavis.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου