Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014





Συζητώντας με ανθρώπους οι οποίοι έχουν δυσλειτουργίες και πόνο στον αυχένα, ρωτώντας τους τι έχουν ή από τη πάσχουν συχνά ακούω να μου λένε « έχω αυχενικό σύνδρομο, πάσχω από αυχενικό σύνδρομο » η φράση αυτή είναι εκτός από  λανθασμένη γενική και αόριστη.  Ο όρος Αυχενικό σύνδρομο δεν είναι μια συγκεκριμένη πάθηση,  αλλά αναφερόμαστε σε μια ομάδα συμπτωμάτων – ενοχλημάτων γύρω από τον αυχένα που μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στον αυχένα, δυσκαμψία ( δυσκολία κίνησης ),  μειωμένη κινητικότητα του αυχένα, πόνο ο οποίος να αντανακλά στο άνω μέρος της πλάτης, στον ώμο τα χέρια και τα δάχτυλα, νευραλγίες ( μουδιάσματα κ.τ.λ. ) , πονοκέφαλο ( αυχενογενή ) και ζάλη.

Όλα αυτά τα συμπτώματα ανεξάρτητα από το αίτιο το οποίο τα προκαλεί ονομάζονται αυχενικό σύνδρομο.  Η αιτιολογία αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο.  Δηλαδή υπάρχουν διάφορες αιτίες  οι οποίες μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα και τις ενοχλήσεις σε έναν ασθενή. 




Ένας υπάλληλος γραφείου, νιώθει πόνο στον αυχένα, δυσκαμψία, μειωμένη κινητικότητα στις κινήσεις του αυχένα και  ένταση στο άνω μέρος της πλάτης.  










Αντίστοιχα ένας επαγγελματίας τερματοφύλακας, με καλό μυικό σύστημα παραπονιέται στο τέλος του αγώνα για πόνο στον αυχένα, δυσκολία σε κάποιες από τις κινήσεις του αυχένα, και μειωμένη κινητικότητα αυτών των κινήσεων



Δύο διαφορετικοί άνθρωποι με τα ίδια συμπτώματα, η αιτιολογία τους είναι όμως η ίδια ?

Μερικές από της αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν  πόνο στον αυχένα:

Στάδια φθοράς του δίσκου
  • Εκφυλισμός των αρθρώσεων του δίσκου η οποία με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε

            α) Ρήξη του ινώδη δακτυλίου στον δίσκο
            β) Προβολή του δίσκου (protrusion), Πρόπτωση – Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου          ( Herniation)
           γ) Εκφυλισμός (degeneration) των άτυπων αρθρώσεων (lusca), και των αρθρώσεων Facet.
  • Στένωση σπονδυλικού σωλήνα
  • Λανθασμένη στάση κεφαλής και μυικές ανισορροπίες στην περιοχή 
  • Whishplash τραυματισμός.





Whishplash Τραυματισμός















Είναι αρκετά σημαντικό τόσο για τον ασθενή όσο και για τον θεραπευτή μέσω μιας λεπτομερής αξιολόγηση και  κλινικής εξέτασης του ασθενή να προσδιορίσει τις αιτίες και να αναλύσει τους παράγοντες που οδηγούν στην συγκεκριμένη κλινική κατάσταση με τα ανάλογα συμπτώματα. Ο στόχος μας είναι να θεραπεύσουμε την αιτία του προβλήματος και όχι μόνο τα συμπτώματα.  Έτσι εφαρμόζουμε ένα πλάνο θεραπείας και αποκατάστασης με τεχνικές που επιλέγονται προσεχτικά κάθε φορά, ανάλογα με την αιτία που τα προκαλεί και χρειάζεται να θεραπεύσουμε.

 http://orthopeadicmassage.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου