Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014


Η τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα, περιγράφεται και σαν  Jumper Knne, γόνατο του άλτη. Λόγω της συχνότητας που εμφανίζεται σε αθλητές και αθλήματα που περιέχουν άλματα και αναπήδησης, όπως το μπάσκετ, βόλεϊ, άλμα εις ύψος και άλμα εις μήκος (τριπλούν). Ωστόσο η τενοντοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί και σε αθλητικούς δραστήριους ανθρώπους στους οποίους η προπόνηση περιλαμβάνει κινήσεις με αλλαγές κατεύθυνσης αλλάζουν και οι οποίοι δεν εκτελούν άλματα και αναπήδησης.  Ο όρος τενοντίτιδα επιγονατιδικού ( ο οποίος χρησιμοποιόταν παλιότερα ) δεν είναι αληθής ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  Η κατανόηση της παθολογίας για ους τένοντες μέσα από την επιστημονική έρευνα, δείχνει πως στον επιγονατιδικό τένοντα υπάρχουν εκφυλιστικές αλλαγές – διαταραχές στην δομή του τένοντα (Τεντονοπάθεια ), παρά φλεγμονώδεις διαταραχές και κύτταρα ( Τενοντίτιτδα ). Για αυτόν τον λόγο σε γενικές γραμμές ο σωστός όρος είναι τεντονοπάθεια του επιγονατιδικού.

Κλινικά χαρακτηριστικά


Ευαισθησία στον κάτω πόλο της επιγονατίδας
Ο ασθενή παραπονιέται για πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατου ο οποίος επιδεινώνεται με δραστηριότητες όπως τα άλματα και αναπήδησης. Η συνηθέστερη περιοχή που εντοπίζεται η τεντονοπάθεια είναι η εν τω βάθη σύνδεση του τένοντα με τον κάτω πόλο της επιγονατίδας. Ο τένοντας είναι ευαίσθητος στην ψηλάφηση, και ιδιαίτερα στον κάτω πόλο της επιγονατίδας και στο ή πάνω στο σώμα του τένοντα. Σε αυτά τα σημεία συχνά βλέπουμε και πάχυνση του τένοντα. Συνήθως σε ασθενείς με τενοντοπάθεια επιγονατιδικού τένοντα, παρατηρούμε αδυναμία τετρακέφαλους σε σχέση μα το άλλο πόδι.
Ένας έμπειρος κλινικός μπορεί να αξιολογήσει και να προσδιορίσει τους προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως είναι η μυική βράχυνση του τετρακέφαλου, και τον οπίσθιων μηριαίων, η μυική αδυναμία του γαστροκνήμιου ή η μη φυσιολογική εμβιομηχανική της λεκάνης, της επιγονατοδομηριαίας άρθρωσης και του άκρου πόδα.

Θεραπευτικές επιλογές


Η συντηρητική ( μη χειρουργική ) θεραπευτική προσέγγιση της τενοντοπάθειας του επιγονατιδικού τένοντα απαιτεί τις κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης, μείωση των φορτίσεων, Διόρθωση της εμβιομηχανικής ( λανθασμένα πρότυπα κίνησης) και την θεραπεία των μαλακών ιστών.

Μείωση των φορτίσεων : Τροποποίηση των δραστηριοτήτων και διόρθωση της λανθασμένης  εμβιομηχανική των αρθρώσεων

Ένας τρόπος για να μειωθούν οι φορτίσεις πάνω στον επιγονατιδικό τένοντα χωρίς να παραμείνει αδρανής ο αθλητής να τροποποιήσουμε τις δραστηριότητες του και να διορθώσουμε τα λανθασμένα πρότυπα κίνησης. Έτσι εάν  είναι ικανός μπορεί να συνεχίσει να παίζει και να κάνει την προπόνηση, κάνουμε όμως τροποποιήσεις στο πρόγραμμά του. Μειώνοντας τη ποσότητα των αλμάτων, αναπηδήσεων, τον σπριντ που κάνει και τις ώρες προπόνησης που κάνει την εβδομάδα. Εμβιομηχανικές μελέτες αποκαλύπτουν πως   περίπου το 40% της ενέργειας από μια προσγείωση ( από κάποιο άλμα ή πήδημα ), μεταδίδεται κεντρικά.  Η  ποδοκνημική και οι μύες τις γάμπα παίζουν σπουδαίο ρόλο ως απορροφητικές  στην αρχική  φόρτιση που αναπτύσσεται κατά την προσγείωση και τελικά μεταδίδεται στο γόνατο. Επομένως η γάμπα και όλες αυτές οι αρθρώσεις πρέπει να λειτουργούν καλά για να εμποδίσουν την περίσσια και υπερβολική  φόρτιση  στον επιγονατιδικό τένοντα. Επίσης η καλύτερη τεχνική στην φάση της  προσγείωσης μπορεί να μείωση την φόρτιση στον επιγονατιδικό τένοντα. Η διόρθωση της λανθασμένης εμβιομηχανικής απαιτεί την αξιολόγηση των ανατομικών και των λειτουργικών ανωμαλιών. 

Λειτουργικές βιομηχανικές  ανωμαλίες που επι - φορτίζουν τον επιγονατιδικό τένοντα
Ανελαστικότητα των οπίσθιων μηριαίων, της λαγονοκνημιαίας ταινίας, των μυών της γάμπας, περιορισμένο εύρος κίνησης της ποδοκνημικής, αδυναμία των μυών του τετρακέφαλου και του γαστροκνήμιου.  Έτσι δημιουργούνται λανθασμένα  πρότυπα κίνησης τα οποία οδηγούν στην κούραση και την μη φυσιολογική κίνηση φωτίζοντας περαιτέρω των επιγονατιδικό τένοντα.  Επομένως χρειάζεται μια λεπτομερής αξιολόγηση των περιφερειακών και κεντρικών μυών σε ασθενής με τεντονοπάθεια επιγονατιδικού.

Θεραπεία μαλακών ιστών. 

  • Λειτουργική μάλαξη στον τετρακέφαλο,και στους μύες της γάμπας.


  • Εξουδετέρωση Trigger Point στον γαστροκνήμιο.
  • Friction Massage στον επιγονατιδικό τένονταFriction Massage στον επογονατιδικό τένοντα

Η  Εγκάρσια Μάλαξη (Cyriax) στοχεύει στην κινητοποίηση των μαλακών ιστών και στη μείωση του εντοπισμένου μυϊκού σπασμού, ιδιαιτέρα μετά από κάποιο τραυματισμό. Βοηθάει στην απορρόφηση του οιδήματος, συμβάλει στην ευκαμψία του ουλώδους  ιστού και τη μείωση της τοπικής ευαισθησίας.Θεραπευτική άσκηση

Έκκεντρη προπόνηση πάνω σε κατκλινή επιφάνεια για τον επιγονατιδικό τένοντα.  15 επαναλήψεις, δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες.    
  http://orthopeadicmassage.blogspot.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου