Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014



Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείτε από τους σπονδύλους (οστά), τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους, τα νεύρα, το νωτιαίο μυελό, τους συνδέσμους και μύες που την περιβάλουν. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείτε από τον ινώδη δακτύλιο (περιφερικά), και τον πηκτοειδή πυρήνα (κέντρο). Η μετακίνηση του πηκτοειδή πυρήνα του δίσκου προς την περιφέρεια και προς τον ινώδη δακτύλιο (πρόπτωση), αυτή η παραπάνω μετακίνηση μπορεί να προκαλέσει μηχανική  πίεση στον ινώδη δακτύλιο προκαλώντας πόνο από τον ερεθισμό των νευρικών απολήξεων που βρίσκονται στην περιφέρεια του ινώδη δακτυλίου ή αν είναι σημαντική προκαλεί πίεση στις αντίστοιχες νευρικές ρίζες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πόνο τοπικά ή μπορεί να αντανακλά και να διαχέεται στο γλουτό και τα κάτω άκρα. Μπορεί να υπάρξει ρήξη του ινώδη δακτυλίου από τον πηκτοειδή πυρήνα με αποτέλεσμα το περιεχόμενό του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλων της Σ.Σ προκαλώντας φλεγμονή. Λόγω της φλεγμονώδους αντίδρασης δημιουργείται οίδημα το οποίο οδηγεί στην πίεση των νευρικών ριζών ή άλλων ευαίσθητων δομών της περιοχής προκαλώντας έντονο πόνο.  

Τι συμπτώματα - χαρακτηριστικά έχει ένας άνθρωπος με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ?


  • Πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή πόνο που αντανακλά στον γλουτό και τα κάτω άκρα.
  • Μουδιάσματα – τσιμπιές με συγκεκριμένη κατανομή στα κάτω άκρα ή παραισθησία.
  • Μυϊκό σπασμό της περιοχής – Trigger point
  • Μειωμένη δύναμη σε συγκεκριμένους μύες των κάτω άκρων.
  • Μειωμένη κινητικότητα της οσφυϊκής μοίρας (π.χ. κάμψη).
  • Πλάγια κλίση του κορμού προς τη μια πλευρά.
Πως μπορεί να βοηθηθεί ένας ασθενής με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου με εναλλακτικές θεραπείες:

Τεχνικές κινητοποίησης.

Οι τεχνικές  κινητοποίησης αποτελούνται από ήπιες  κινήσεις της περιληφθείσας άρθρωσης,  στην κατεύθυνση στην οποία είναι περιορισμένη. Επίσης χρησιμοποιούνται  κινήσεις από τα χέρια του θεραπευτή για αποσυμπιεστή της σπονδυλικής στήλης.  

Τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης (Orthopaedic Massage, Neuromuscular Therapy, Myofascial Release.)

Η διαδικασία  μυϊκής  χαλάρωσης ή μυϊκής διέγερσης αποτελούνται από την ήπια διάταση στον περιληφθέντα μυ που έχει την υπερβολική ένταση, ή τις επαναλαμβανόμενες συστολές του μυός που είναι σε υπερβολική  χαλάρωση.  Οι ήπιες τεχνικές  δακτυλικής πίεσης μπορεί να εφαρμοστεί στον πόνο των trigger point. Η μυϊκή χαλάρωση μπορεί επίσης να επιτευχθεί με διάφορες τεχνικές μασάζ όπως Myofascial release, Therapeutic Massage κ.α.

Ασκήσεις σταθεροποίησης

Η σταθεροποίηση  και οι  αισθητικό - κινητικές ασκήσεις έχουν ως σκοπό να εκπαιδεύσουν το κεντρικό νευρικό σύστημά σας,  να βελτιώσουν τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης έτσι η  σπονδυλική  σας στήλη προστατεύεται μέγιστα κατά τη διάρκεια των καθημερινών σας  δραστηριοτήτων.

Κατάλληλη εργονομία

Ο εργασιακός χώρος και οι συμβουλές τρόπου ζωής σχεδιάζονται για να εξετάσουν τους παράγοντες στη διατροφή και την εργασία σας, το σπίτι ή τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διαιωνίζουν τις δυσλειτουργίες  της σπονδυλικής στήλης που οδηγούν σε τραυματισμό και πόνο στην πλάτη. 





 http://orthopeadicmassage.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου