Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014




Η εγκυμοσύνη, οι πόνοι της γέννας, και ο τοκετός δημιουργούν πολλές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας - μερικές πραγματοποιούνται αργά κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, και μερικές οφείλονται στον οξύ τραυματισμό κατά τη διάρκεια τον πόνων της γέννας και του τοκετού. Όλες οι γυναίκες που περνούν από αυτήν την καταπληκτική διαδικασία αλλάζουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν το σύστημα των μυών τους για να σταθεροποιήσουν την οσφυοπυελική περιοχή και να μεταβιβάσουν τα φορτία μέσω αυτής στο σώμα τους . Το πρόγραμμα για  την υγεία της μητέρας μετά τον τοκετό έχει ως σκοπό να προσδιορίσει τα λανθασμένα σχέδια κίνησης που υπάρχουν μετά τον τοκετό εν συνεχεία να προωθήσει και να αποκαταστήσει τη φυσιολογική μορφή και λειτουργία της οσφυοπυελικής περιοχής μέσω της εκπαίδευσης, της άσκησης και των μεταβαλλόμενων σχεδίων κίνησης.
Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να παρέχει τη γνώση και τις δεξιότητες που πρέπει να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική λειτουργία  της μέσης και της λεκάνης σας.
Το πρόγραμμα εξετάζει συγκεκριμένα τις συνέπειες που εμφανίζονται μέσω της εμπειρίας - βιώματος της εγκυμοσύνης και του τοκετού πληροφορίες που αναφέρονται, καθώς επίσης οι ασκήσεις και τα σχέδια κίνησης που θα διδαχτείτε, θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε τα φυσιολογικά σχέδια σταθεροποίησης για την μέση και την πυελική σας ζώνη.
Τα φυσιολογικά σχέδια σταθεροποίησης και κίνησης μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικού πόνου στη μέση σας και στην λεκάνη σας, καθώς επίσης και να αποτρέψουν τα προβλήματα όπως η μητρική πρόπτωση και δυσλειτουργία της κύστης.
Το πρόγραμμα  αποτελείται από τις εκπαιδευτικές πληροφορίες καθώς επίσης και τις πρακτικές ασκήσεις οι οποίες όλες κατευθύνονται προς την εκμάθηση των σωστών ασκήσεων για την αποκατάσταση της φυσιολογικής  λειτουργίας του βαθύ κοιλιακού τοιχώματος και του πυελικού εδάφους.

Aλαγές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης


  • Αλλαγή της στάσης με την αύξηση του βάρους του μωρού.
  • Διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων -  τραυματισμός TrA
  • Δυσκολία να εισπνεύσουμε πλήρως
  • Rectus Diastasis – αποχωρισμός των κοιλιακών τοιχωμάτων στο τελευταίο τρίμηνο.
  • Πόνος στην μέση μπορεί να υποδεικνήει  αναστολή των βαθιών μυών. 



Επίδραση των πόνων της γέννας & του τοκετού


Πιθανές τραυματισμένες περιοχές
  • Πυελικό έδαφος
  • Τοίχωμα κοιλιακών
  • Ηβική σύμφυση και  ιερολαγόνιες αρθρώσεις

Αποτέλεσμα
  • Μειωμένος συντονισμός της λειτουργίας του πυρήνα

Συνέπειες των λανθασμένων σχεδίων κίνησης και στάσης


  • Δυσκολία αναπνοής
  • Δυσκολία κίνησης των ισχίων
  • Αύξηση ενδο-κοιλιακής πίεσης

Τα φυσιολογικά σχέδια κίνησης που θα αναπτυχθούν στο πρόγραμμα θα σας βοηθήσουν ώστε να:


  1. Σταθεροποιήσουν τις αρθρώσεις της οσφυϊκής μοίρας και της πυελικής ζώνης.
  2. Αφήσουν τα ισχία να κινηθούν ελεύθερα.
  3. Επιτρέψουν στο θώρακα να κινείτε ελεύθερα για φυσιολογική αναπνοή
  4. Παρέχουν ακριβώς το σωστό ποσό ενδοκοιλιακής πίεσης ώστε να παρέχουν τη σταθερότητα χωρίς τη συμπίεση στα όργανα 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου