Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014



Τι εννοούμε λέγοντας σταθεροποίηση σπονδυλικής στήλης ?
Πολύ συχνά σε ανθρώπους που έχουν πόνο ή προβλήματα μέσης, ο γιατρός τους ή οι ειδικοί τους προτρέπουν να κάνουν σταθεροποιητικές ασκήσεις για  την μέση και την σπονδυλική τους στήλη ώστε αυτοί να γίνει ποιο δυνατή και και να αντέχει περισσότερο στις φορτίσεις τις καθημερινότητας.  Τι σημαίνει όμως και τη εννοούμε λέγοντας σταθεροποίηση σπονδυλικής στήλης. Όπως θα δούμε παρακάτω υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτύχουμε την σταθεροποίηση. Σίγουρα όπως θα διαπιστώσετε  είναι μια σύνθετη διαδικασία και συνεργασία πολλών συστημάτων του οργανισμού για να επιτευχθεί και όχι απλώς η εκτέλεση σετ κοιλιακών – ραχιαίων που προτρέπουν οι περισσότεροι στους ανθρώπους με προβλήματα μέσης και όχι μόνο.
Για να μπορούμε να κάνουμε τις διάφορες κινήσεις με το σώμα μας αλλά και μια ευρεία ποικιλία από πράγματα και δραστηριότητες που κάνουμε στην καθημερινότητα μας σε σχέση με τον σκελετό του σώματός μας, είναι ουσιαστικό ότι υπάρχουν αρκετές συνδέσεις (αρθρώσεις) μεταξύ των οστών και των αρθρώσεων μεταξύ αυτών πρέπει να υπάρχει κάποια συμπίεση έτσι ώστε οι αρθρώσεις αυτές που όλες μαζί αποτελούν τη σπονδυλική στήλη δεν καταρρέουν - δηλαδή εμείς χρειαζόμαστε τη σταθερότητα των αρθρώσεων μας.  Τρία συστήματα είναι υπεύθυνα για την σταθεροποίηση της Σ.Σ. Αυτά είναι:

  • Το παθητικό σύστημα.Το οποίο  περιλαμβάνει τα οστά (σπονδύλους),τις αρθρώσεις που συνδέουν τον ένα σπόνδυλο με τον άλλο, και τους συνδέσμους που συνδέουν επίσης τα οστά και ενισχύουν/υποστηρίζουν τις αρθρώσεις. Το παθητικό σύστημα έχει σκοπό στο να κρατά τις αρθρώσεις από τον πλήρη αποχωρισμό τους ή την εξάρθρωση.
  • Το ενεργητικό σύστημα περιλαμβάνει τους μύες και ιστούς όπως είναι η περιτονία που συνδέουν τα οστά και τους σπονδύλους, μαζί γνωστό ως μυοπεριτοναικό  σύστημα. Οι συστολές των συγκεκριμένων μυών συμπιέζουν - σταθεροποιούν τις αρθρικές επιφάνειες των οστών μαζί, και έτσι δημιουργείται η σταθερότητα και η σταθεροποίηση. Παράλληλα όμως πρέπει  να είμαστε σε θέση να κινήσουμε τις αρθρώσεις μας. Εάν οι αρθρώσεις μας είναι πάρα πολύ σταθεροποιημένες, ή πάρα πολύ συμπιεσμένες, χωρίς να μπορούμε να τις κινήσουμε ελεύθερα τότε γινόμαστε δύσκαμπτοι και άκαμπτοι. Η δυσκαμψία και ακαμψίας σημαίνει ότι έχετε μειωμένη δυνατότητα να απορροφήσετε τους κραδασμούς μέσω του σώματός σας. Για κάθε κίνηση και δραστηριότητα που θέλετε να κάνετε υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό  σταθερότητας που είναι απαραίτητο προκειμένου να είστε όσο χρειάζεται  σταθεροί αλλά ταυτόχρονα να μπορείτε να κινήστε το σώμα σας και τις αρθρώσεις σας. Η δυνατότητα να αλλάζει και να ρυθμίζεται κατάλληλα το ποσό της σταθεροποίησης - συμπίεσης στις αρθρώσεις σας ελέγχεται από το σύστημα ελέγχου, το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλό σας, τα νεύρα σας, και όλους τους δέκτες νεύρων που είναι στους μυς και τις αρθρώσεις σας στέλνοντας τις πληροφορίες στον εγκέφαλό σας.
  •  Το σύστημα ελέγχου συντονίζει το ενεργητικό σύστημα έτσι ώστε οι μύες σας να ενεργοποιούνται στο σωστό χρόνο και με το σωστό ποσό δύναμης έτσι ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε σταθερότητα και  κίνηση μαζί για μια μεγάλη ποικιλία  στόχων και δραστηριοτήτων.π.χ χρειάζεστε περισσότερη σταθερότητα για να σηκώσετε ένα βαρύ αντικείμενό και λιγότερη σταθερότητα/συμπίεση για να περπατήσετε.

Στο επόμενο άρθρο θα εξετάσουμε τους τρόπους σταθεροποίησης που υπάρχουν και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε την σταθεροποίηση ?

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου