Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014



Η θεραπευτικοί χειρισμοί των οστών - κινησιοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση όπου ο θεραπευτής με την χρησιμοποίηση των χεριών,συγκεκριμένων τεστ αλλά και άλλων πληροφοριών που  παίρνει απο το ιστορικό του ασθενή προσπαθεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και τελικά χρησιμοποιώντας  ήπιους χειρισμούς και συγκεκριμένες κινήσεις να αποκαταστήσει τις πάσχουσες περιοχές του σώματος. Θεωρούμε το σώμα του ασθενή σαν ένα ενιαίο σύνολο με ψύχω - σωματική διάσταση . Αυτή ακριβώς η μεθοδολογία της την κατατάσσει στις πλέον ασφαλείς θεραπευτικές μεθόδους με σχεδόν ανύπαρκτες επιπλοκές. Μέσα από την λεπτομερή αξιολόγηση του μυοσκελετικού συστήματος, οι πάσχουσες περιοχές μπορούν να αναγνωρισθούν και να αποκατασταθούν πριν προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν μία δυσλειτουργία υπάρχει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα είναι ο χρόνιος πόνος.

Ο πρώτος στόχος μας είναι  η εκτίμηση της κατάστασης του ασθενή, η κατανόηση του μηχανισμού που προκάλεσε την δυσλειτουργία ή τον τραυματισμό. Με λεπτομερή αξιολόγηση (συγκεκριμένα τέστ και κινήσεις για κάθε τμήμα του σώματος) μπορούμε να διαπιστώσουμε σε ποια δομή υπάρχει  δυσλειτουργία, δηλαδή ο πόνος προέρχεται απο τους μύς, τις αρθρώσεις,τα νεύρα ή τα οστά.  Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνεται συνδυασμός προβλημάτων, άρα απαιτείται ένας συνδυασμός τεχνικών για την αποκατάσταση. Ορισμένες απο της τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε μια συνεδρία είναι:

  • Μυοπεριτοναική απελευθέρωση
  • Κινητοποιήσεις οστών
  • Τεχνικές μυικής ενέργειας
  • Κινητοποίηση νευρικού συστήματος
  • Θεραπευτική άσκηση
¨Ετσι εφαρμόζουμε ένα πλάνο θεραπείας και αποκατάστασης  χρησιμοποιώντας ήπιους χειρισμούς, και συγκεκριμένες κινήσεις απο το θεραπευτεί ώστε να αποκαταστήσουμε την δυσλειτουργία και λειτουργικότητα της περιοχής επαναφέροντας όσο το δυνατό περισσότερο την σωστή ανατομική διάταξη του σκελετού. Εκπαιδεύουμε τον ασθενή να χρησιμοποιεί σωστά το σώμα του, ενώ τέλος γίνεται εκμάθηση ενός ατομικού προγράμματος ασκήσεων με σκοπό την ισχυροποίηση του μυϊκού συστήματος, και την εξάλειψή της μυικής ανισορροπίας ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του προβλήματος (αυτοέλεγχος).


Μερικές απο τις παθήσεις όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν – θεραπευτούν αποτελεσματικά:

  • Οσφυαλγία - ισχιαλγία (Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, πίεση σε σπονδυλικό νεύρο με πόνους και μουδιάσματα  που αντανακλούν στα κάτω άκρα έως και Μυϊκή ατροφία,εκφυλισμός δίσκου).
  • Αυχενικό σύνδρομο (Πόνος στον αυχένα, Μουδιάσματα και Πόνοι που αντανακλούν στα άνω άκρα, Πονοκέφαλος, Ημικρανίες, Ίλιγγος, Μυϊκό πιάσιμο στις ωμοπλάτες περιορισμός των κινήσεων του αυχένα.).
  • Προβλήματα Περιφερικών αρθρώσεων Άνω και Κάτω  Άκρων (Αρθρίτιδες,μυαλγίες,τενοντίτιδες,διαστρέματα,ρευματισμοί).
  • Σύνδρομα Υπέρ-χρήσης (επικονδυλίτιδες,σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα).
  •  Αθλητικές κακώσεις
  • Λειτουργικές μυικές ανισοροπίες (κύφωση,λόρδωση,σκολίωση,Οστεοπόρωση).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

  • Οσφυαλγία - ισχιαλγία (Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, πίεση σε σπονδυλικό νεύρο με πόνους και μουδιάσματα  που αντανακλούν στα κάτω άκρα έως και Μυϊκή ατροφία,εκφυλισμός δίσκου).


Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις για την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Ασκήσεις κοιλιακών – ραχιαίων (εγκάρσιο κοιλιακό ορθό κοιλιακό, έξω πλάγιο, έσω πλάγιο, ενδυνάμωση πολυσχιδή και ιερονωτιαίων μυών).
Επίσης περιλαμβάνονται διατακτικές ασκήσεις για τους βραχυμένους - σφιχτούς μύς τις σπονδυλικής στήλης, για την καλύτερη κινητικότητα της περιοχής.

  • Αυχενικό σύνδρομο (Πόνος στον αυχένα, Μουδιάσματα και Πόνοι που αντανακλούν στα άνω άκρα, Πονοκέφαλος, Ημικρανίες, Ίλιγγος, Μυϊκό πιάσιμο στις ωμοπλάτες περιορισμός των κινήσεών του αυχένα.).

 Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση  των αυχενικών μυών. Επίσης περιλαμβάνονται ασκήσεις αυτοκινητοποίησης για την καλύτερη κινητικότητα της περιοχής. Οι ασκήσεις έχουν σκοπό να μειώσουν την ένταση και τα μυικά πιασίματα στην περιοχή του αυχένα και την περιοχή τις πλάτης.

  • Προβλήματα Περιφερικών αρθρώσεων Άνω και Κάτω  Άκρων (Αρθρίτιδες,μυαλγίες,τενοντίτιδες,διαστρέματα,ρευματισμοί).


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις κινητικότητας για την αποκατάσταση της κίνησης. Ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους αδύναμους μύες, και για την καλύτερη σταθερότητα των αρθρώσεων.

  • Αθλητικές κακώσεις


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει λειτουργική προπόνηση ασκήσεις για την βελτίωση της τεχνικής , της ταχύτητας, της δύναμης και της νευρομυικής συναρμογής.

  • Λειτουργικές μυικές ανισορροπίες (κύφωση,λόρδωση,σκολίωση,Οστεοπόρωση).

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  ασκήσεις ορθωσωμίας για την απόκτηση – διατήρηση   μιας καλής στάσης του σώματος, ώστε να αποφεύγονται μυικές ανισορροπίες και λανθασμένα πρότυπα στάσης που οδηγούν σε χρόνιους πόνους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου