ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρατροχιλίτιδα ή αλλιώς έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα (golfer’s elbow) αποτελεί κάκωση από υπέρχρηση, η οποία είναι η συχνότερη αιτία πόνου στην έσω πλευρά του αγκώνα.
Οι μύες που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα ονομάζονται καμπτήρες μυς του καρπού και των δαχτύλων. Οι μυς αυτοί κινούν τον καρπό και τα δάχτυλα σε κινήσεις όπως να σφίξουμε το χέρι μας γροθιά.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΚΩΣΗΣ
Δεν χρειάζεται να παίζει κανείς γκολφ για να εκδηλωθεί η έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα. Σχετίζεται άμεσα με επαναλαμβανόμενες κίνηση των μυών που κάμπτουν τον καρπό και τα δάχτυλα. Αυτό το παρατηρούμε σε δραστηριότητες όπως γκολφ ,θαλάσσιο σκι, ενόργανη γυμναστική , άρση βαρών , κόψιμο ξύλων ( ξυλοκόπος), ηλεκτρολόγοι στην επαναλαμβανόμενη χρήση κατσαβιδιού, πληκτρολόγηση.
Συχνό φαινόμενο αποτελεί η έναρξη της πάθησης να συνδυάζεται με την συμμετοχή του ασθενή σε δραστηριότητα για την οποία δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος ( πχ. αγώνας γκολφ μετά από μεγάλη αποχή από το άθλημα ). Σοβαρό αίτιο αποτελεί επίσης η λανθασμένη τεχνική του αθλήματος (π.χ. γκολφ).
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η παρατροχιλίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στην έσω πλευρά του αγκώνα, ο οποίος επιδεινώνεται με την κάμψη του καρπού και τον πρηνισμό. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά με τον καιρό. Μπορεί να υπάρχει ιστορικό οξείαςκάκωσης (π.χ. πέταγμα μπάλας, χτύπημα του γκαζόν με το μπαστούνι του γκολφ).
Ο πόνος πολλές φορές αντανακλά μέχρι τον καρπό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει πόνος την νύχτα. Επίσης παρατηρείται αδυναμία των μυών με αποτέλεσμα αδύναμη λαβή. Οι ασθενείς με παρατροχιλίτιδα βιώνουν πόνο με κινήσεις της καθημερινότητας όπως το να γυρίσουν το πόμολο της πόρτας , το άνοιγμα ενός βάζου ή το στρίψιμο του τιμονιού κατά την οδήγηση. Τέλος υπάρχει πιθανότητα να παρατηρήσει ο ασθενής μεγαλύτερη δυσκολία στις κινήσεις του καρπού και των δαχτύλων κατά τις πρωινές ώρες.
Έως 50% των ασθενών με παρατροχιλίτιδα παραπονιέται για περιστασιακό ή συνεχές μούδιασμα ή αίσθημα «γαργαλήματος» το οποίο ακτινοβολεί στο 4ο και 5ο δάκτυλο, ένδειξη προσβολής του ωλένιου νεύρου.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Αρχικά χορηγείται αντιφλεγμονώδης αγωγή για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της φλεγμονής(τοπικό πρήξιμο, πόνος).
Αμέσως μετά θα πρέπει να αναγνωριστεί η αιτία που προκαλεί και επιδεινώνει τα συμπτώματα και να διακοπεί μέχρι να ηρεμήσουν αυτά.
Μετά τις πρώτες ημέρες και εφόσον τα συμπτώματα έχουν ηρεμήσει, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει φυσικοθεραπείες. Μηχανικά μέσα όπως ο υπέρηχος, το laser, η ιοντοφόρεση (χρήση ηλεκτρικού ρεύματος με χορήγηση αντιφλεγμονώδους φαρμάκου) χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και να διευκολυνθεί η διαδικασία της επούλωσης στην περιοχή.
Στην περίπτωση της παρατροχιλίτιδας χρησιμοποιείται ειδική τοπική μάλαξη για να μαλακώσει εσωτερικά η ουλή στο τραύμα και να βοηθήσει τις νέες ίνες κολλαγόνου που δημιουργούνται να είναι ελαστικές και δυνατές. Ο φυσιοθεραπευτής διδάσκει στον ασθενή διατατικές ασκήσεις έτσι ώστε να διατηρηθεί η κινητικότητα στον αγκώνα και να αποφευχθεί η δυσκαμψία στην περιοχή του τραύματος.
Στο τελευταίο στάδιο της θεραπείας ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής που θα του υποδείξει ο φυσιοθεραπευτής
.για περισοτερες πλιροφοριες http://www.physiocosmos.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1golfers-elbow/#more-5707
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου