ΚΑΤΑΓΜΑ COLLES
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Κάταγμα λέγεται η πλήρης ή μερική λύση της συνέχειας ενός οστού. Τα ατυχήματα είναι κύρια αιτία των καταγμάτων όπως:
- Πτώση στο επηρεαζόμενο άκρο
- Μέτριο έως βαρύ κτύπημα στην περιοχή
- Ασθενική περιοχή του οστού από όγκο
- Έλλειψη των κατάλληλων βιταμινών ή ιχνοστοιχείων ,ειδικότερα του ασβεστίου
Κάταγμα Colles είναι ένα κάταγμα του βραχίονα ακριβώς πίσω από το καρπό. Είναι ένα κάταγμα κοντά στο τέλος της κερκίδας (το οποίο είναι ένα κόκαλο του βραχίονα που αποτελεί μέρος της ένωσης με το καρπό).
Η κερκίδα (είναι το οστό που έχει υποστεί κάταγμα) είναι από την πλευρά του αντίχειρα του βραχίονα. Αυτά τα κατάγματα συναντώνται πολύ συχνά στην πρώιμη εφηβική ηλικία, αλλά και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΚΩΣΗΣ
Τον καρπό μπορεί να σπάσει μια ξαφνική δύναμη ωθώντας το χέρι προς τα πίσω. Έτσι ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από:
- Πτώση του σώματος με το χέρι τεντωμένο
- Άμεση τραυματισμό του καρπού και
- Υπέρμετρη συστροφή του καρπού
Tην αφορμή ενός κατάγματος Colles αποτελεί μια πτώση .
Αυτή η ζημιά είναι συνήθως το αποτέλεσμα που προκαλείται όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να μειώσει την δύναμη της πτώσης προς τα εμπρός χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα μπράτσα. Ο αντίκτυπος του χεριού στο έδαφος και η ξαφνική λήψη του βάρους του σώματος από τον καρπό ,προκαλούν κάταγμα στις άκρες της κερκίδας και της ωλένης.
Συνδέεται συχνά με τον αθλητισμό όπως skateboard, τρέξιμο ή οποιαδήποτε δραστηριότητα στην οποία τα χέρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποτρέψουν μία πτώση.
Άλλοι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:
- Προχωρημένη ηλικία
- Εμμηνόπαυση
- Μειωμένη μυϊκή μάζα
- Οστεοπόρωση
- Φτωχή διατροφή σε ασβέστιο και βιταμίνη D
- Συμμετοχή στον αθλητισμό π.χ ποδόσφαιρο
- Συμμετοχή στις δραστηριότητες π.χ ευθύγραμμο πατινάζ, ή η οδήγηση
ποδηλάτων
- Βία
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η κλινική εικόνα του κατάγματος Colles χαρακτηρίζεται από:
- Πόνος
- Διόγκωση γύρω από τον καρπό
- Μωλωπισμός γύρω από τον καρπό
- Περιορισμένη κινητικότητα του καρπού ή του αντίχειρα
- Ορατή παραμόρφωση του καρπού
- Παραμόρφωση του βραχίονα ακριβώς επάνω από τον καρπό
- Ανίκανος να κρατήσει ή να ανυψώσει αντικείμενο οποιουδήποτε σωματικού βάρους.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη μας για την αντιμετωπίσει ενός κατάγματος Colles όπως ηλικία, επίπεδο, δραστηριότητας, γενική κατάσταση κλπ.
Εάν ο ασθενής υποψιάζεται ότι έχει υποστεί κάταγμα του καρπού μετά από ένα ατύχημα , πρέπει να μεταφερθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο. Ο γιατρός που θα παραλάβει τον ασθενή, για να επιβεβαιώσει το κάταγμα, θα παραπέμψει τον ασθενή για ακτινογραφία.
- Εάν από τη ακτινογραφία αποδεχθεί ότι υπάρχει κάταγμα Colles και τα δύο τεμάχια είναι μετατοπισμένα μακριά το ένα από το άλλο και δεν ευθυγραμμίζονται σωστά τότε ο γιατρός θα προβεί σε ανάταξη του οστού. Αυτή η διαδικασία γίνεται κάτω από αναισθητικό και μόλις επανατοποθετηθεί το οστό, αντιβράχιο και ο καρπός θα ακινητοποιηθούν σε ένα γύψο για 6 εβδομάδες.
ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ COLLES
Ο φυσιοθεραπευτής είναι απαραίτητος από την πρώτη στιγμή μετά την ανάταξη του οστού, δηλαδή μετά την τοποθέτηση γύψου και καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.
Αρχικώς μαθαίνει στον ασθενή ασκήσεις για εξάσκηση όταν υπάρχει ο γύψος όπως: κάμψη και έκταση των δακτύλων, προσαγωγή και απαγωγή των δακτύλων , κάμψη και έκταση του αντίχειρα ,αντίθεση του αντίχειρα .
Στη συνέχεια ακολουθεί η θεραπεία μετά την αφαίρεση του γύψου όπου ο φυσιοθεραπευτής δίνει συμβουλές στον ασθενή για την φροντίδα του δέρματος ,την άνετη θέση του μέλους ιδιαίτερα τη νύχτα ,τη θέση του μέλους για την αντιμετώπιση του οιδήματος ,την εκτέλεση δραστηριοτήτων και εφαρμογή των ασκήσεων .
Ταυτόχρονα με διάφορα μέσα όπως η κρυοθεραπεία, το παραφινόλουτρο και η υπέρυθρη ακτινοβολία γίνεται η αντιμετώπιση του πόνου και της ενόχλησης.
Τέλος μετά την αφαίρεση του γύψου με τη συνεργασία του ασθενή συντελεί στην επαναφορά του μέλους στις καθημερινές του δραστηριότητες.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.Cooney WP. Management of Colles’ fractures. J Hand Surg (1989 )
2.Krishnan J. Distal radius fractures in adults. Orthopedics. (2002 )
3.Sandra J.Shultz, Peggy A. Houglum. David H. Perrin : Examination Of Musculoskeletal Injuries. Human Kinetics(2005)
http://www.physiocosmos.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου