Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014



Τι είναι η αρθρίτιδα της σπονδυλική στήλης ; 

Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από πολλά οστά τους, σπόνδυλους ( βλέπε ανατομία σπονδυλικής στήλης ). Οι σπόνδυλοι δημιουργούν ένα « κανάλι» στο οποίο βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός. Αυτό το κανάλι προστατεύει το νωτιαίο μυελό και όλα τα νεύρα τα οποία ταξιδεύουν από το εγκέφαλο σε όλο το σώμα. Κάθε σπόνδυλος συνδέεται με τον άλλον με τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν τρίματα (μεσοσπονδύλια τρίματα)από τα  οποία   βγαίνουν τα νεύρα της αντίστοιχης περιοχής.

Με τα χρόνια οι φορτίσεις που η σπονδυλική μας στήλης εκφυλίζεται. Οι εκφυλιστικές αυτές αλλαγές αφορούν τις αρθρώσεις τους δίσκους και τα οστά. Έτσι μειώνεται το ύψος του μεσοσπονδύλιου δίσκου , μειώνεται η ποιότητα του αρθρικού χόνδρου , τα οστά αδυνατίζουν και δημιουργούν οστίτη  ιστό σε γειτονικές περιοχές ( οστεόφυτα). Η παραπάνω κατάσταση χαρακτηρίζεται σαν αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης. Όσο αυτή η κατάσταση εξελίσσεται το σπονδυλικό κανάλι και τα μεσοσπονδύλια τρίματα μειώνουν το εύρος τους και ασκούν πιεστικά φαινόμενα στον νωτιαίο μυελό και στις νευρικές ρίζες.

Συμπτώματα της αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης 

Η αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλη εμφανίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μερικές περιπτώσεις εκφύλισης δημιουργούν λίγα η καθόλου συμπτώματα. Όσο η αρθρίτιδα αναπτύσσεται ο ασθενείς βιώνει πόνο και δυσκαμψία στην σπονδυλική στήλη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου έχουμε πίεση νεύρου ή του νωτιαίου μυελού πόνος, βελονισμοί , μουδιάσματα και αδυναμία υπάρχει στην μέση , του μηρούς και πόδια. Τα συμπτώματα συνήθως αυξάνονται όταν πραγματοποιούνται δραστηριότητες οι οποίες τείνουν να ευθιάσουν  την σπονδυλική στήλη. Επίσης αύξηση των συμπτωμάτων έχουμε όταν η δραστηριότητα ασκεί φορτία στην σπονδυλική μας στήλη ( άρση βάρους  , πολύωρη ορθοστασία , πολύωρο περπάτημα). Τέλος τα συμπτώματα συνήθως μειώνονται με δραστηριότητες οι οποίες τείνουν να φέρουν την σπονδυλική στήλη σε κάμψη ( π.χ καθιστή θέση) ή θέσεις οι οποίες δεν την φορτίζουν ( π.χ. ξάπλωμα).

Διάγνωση αρθρίτιδας σπονδυλικής στήλης 

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού ) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση) αξιολόγηση  σε συνδυασμό με  την κατάλληλη ακτινολογική διερεύνηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσιοθεραπευτή στην διάγνωση. Η ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης παρουσιάζει τις εκφυλιστικές αλλαγές. Η μαγνητική τομογραφία και η αξονική τομογραφία μας δείχνουν την σοβαρότητα της πάθησης και ποιοι ιστοί ακριβώς είναι επηρεασμένοι.

Θεραπεία της αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης 


Οι ασθενείς με αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης συνήθως έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα με το κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Αν και είναι δύσκολο να εξαλειφθούν οι εκφυλιστικές αλλαγές οι ασθενείς παραμένουν δραστήριοι και ενεργοί. Ο στόχος της θεραπεία είναι ο ασθενείς να παραμείνει λειτουργικός και δραστήριος χωρίς να αυξάνουν τα συμπτώματα και χωρίς να επιδεινώνεται η κατάσταση του. πρέπει να αποφεύγονται ή να μειώνονται οι δραστηριότητες που αυξάνουν τα συμπτώματα. Επίσης βοηθάει πολύ η βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης του ασθενή. Αεροβική άσκηση όπως το περπάτημα , το ποδήλατο, και κολύμβηση , βοηθούν εξαιρετικά στη θετική εξέλιξη της πάθησης.

Φυσικοθεραπεία για αρθρίτιδα της σπονδυλική στήλης 

Η φυσικοθεραπεία σε ασθενή είναι με αρθρίτιδα σπονδυλικής είναι σημαντική στον έλεγχο του πόνου , την βελτίωση της ελαστικότητας των μυών και της δύναμης.

Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :    


Πηγη  http://www.physio-aid.gr/

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014


ΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡ...

Ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι; Όπως και αν επιλέγετε να κοιμάστε θα πρέπει να γνωρίζετε πως εκτός από την ξεκούραση η στάση του ύπνου επηρεάζει άμεσα την υγεία μας.

ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ- Κατάλληλη στάση για όσες εγκυμονούν ή για όσους υποφέρουν από στομάχι η την μεση.(κρατά την σπονδυλική στήλη σε ευθεία θέση.
Τα υπερ - μποδίζει τους πόνους του λαιμού και της πλάτης, την αναστροφή του γαστρικού υγρού, το ροχαλητό. Ιδανική στάση για γυναίκες που εγκυμονούν.
Τα κατα - Οι ρυτίδες από το μαξιλάρι που πιέζει το πρόσωπο και το στήθος.

ΑΝΑΣΚΕΛΑ- αν έλειπε και το ροχαλητό…
Τα υπερ- εμποδίζει τους πόνους της μέσης και του αυχενα,(βοηθά την καλύτερη στήριξη του κεφαλιού) τις ρυτίδες και την αναστροφή του γαστρικού υγρού.
Τα κατα- το ροχαλητό!

ΕΜΒΡΥΑΚΗ ΣΤΑΣΗ -
Τα υπέρ: καλός και ήρεμος ύπνος κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Εμποδίζει το ροχαλητό, τους πόνους στο λαιμό και την πλάτη.

Τα κατά: αν κοιμάστε σε εμβρυακή στάση με τα γόνατά σας ψηλά να αγκαλιάζονται από τα χέρια σας και το σώμα σας κουλουριασμένο, ενδεχομένως τα πρωινά να ξυπνάτε πιασμένοι.

ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ: για υπναράδες…«Η χειρότερη θέση ύπνου είναι μπρούμυτα» Τι πρέπει να ξέρετε: αν κοιμάστε μπρούμυτα, πιέζετε τις κλειδώσεις και τους μύες σας ενώ ενδεχομένως ξυπνάτε πιασμένοι. Φανταστείτε για περίπου μισή ή μία ώρα να είναι ο λαιμός σας στραμμένος σε μία κατεύθυνση, όπως γίνεται με τον ύπνο σε αυτή την στάση-σίγουρα κάποιο θεματάκι θα εχετε το πρωι..

ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «ανατομικό ή ορθοπεδικό», η απάντηση είναι «όποιο σας βολεύει»!!

πηγη https://www.facebook.com/erg.fysik

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

μύθοι και πραγματικότητα για τη διάγνωση και τη θεραπεία της

 Η σπονδυλική στήλη σε όλη την έκτασή της ανατομικά αποτελείται (Εικ. 1) από:
  • οστικές δομές, τους σπονδύλους
  • ινοχόνδρινες δομές, τους μεσοσπονδυλίους δίσκους, που με την ελαστική τους σύσταση και υφή συνδέουν τους σπονδύλους μεταξύ τους και απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της φόρτισης του σώματος κατά τις καθημερινές δραστηριότητες
  • μυς και συνδέσμους



a1.1
a2.2
Εικ. 1
Όλες αυτές οι δομές συνθέτουν ένα ενιαίο σύνολο που στηρίζει τον κορμό του σώματος και παράλληλα δημιουργεί ένα κλωβό, το σπονδυλικό κανάλι, μέσα στο οποίο περικλείεται ο κεντρικός «κορμός» των νεύρων, που για την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αντιστοιχεί στοαυχενικό τμήμα του νωτιαίου μυελού.a3.3
a4.4

Εικ. 2
Από αυτόν σε κάθε επίπεδο, εκπορεύεται ένα ζεύγος νεύρων που νευρώνει κινητικά και αισθητικά ανάλογες περιοχές των άνω άκρων (Εικ. 2).
Η καθημερινή φόρτιση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, που φυσιολογικά παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε πρώιμη εκφύλιση – δηλαδή καταστροφή – του μεσοσπονδυλίου δίσκου, με απώλεια της ελαστικότητας και της αντοχής του στη φόρτιση και τις κινήσεις (Εικ. 3).
a5.5a6.6
Εικ. 3
Σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να συμβάλουν επίσης επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί (όπως π.χ. κακή θέση του αυχένα κατά τη διάρκεια του ύπνου) ή μεγαλύτεροι και περισσότερο έκδηλοι τραυματισμοί (π.χ. ένα τροχαίο ατύχημα).
Αυτό σε ένα πρώτο στάδιο έχει σαν αποτέλεσμα την «καθίζηση» του μεσοσπονδυλίου διαστήματος (Εικ. 3) και τη μειωμένη αντοχή του στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες, που εκδηλώνεται με αίσθημα βάρους, ‘πιάσιμο” ή πόνο στον αυχένα.
Περαιτέρω εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να οδηγήσε σε προβολή του, αυτό που συχνά αναφέρεται και ως “κήλη  μεσοσπονδυλίου δίσκου”. Η προβολή αυτή αποκτά ιδiαίτερη κλινική σημασία καθώς προκαλεί πίεση στα παρακείμενα νευρικά στοιχεία, είτε στο νωτιαίο μυελό (κεντρική κήλη) είτε στα εξερχόμενα – σε κάθε επίπεδο –  νεύρα (πλάγια κήλη).
a7.7

Εικ. 4
Ο συχνά χρησιμοποιούμενος όρος “αυχενικό σύνδρομο” είναι ένας όρος εντελώς ακατάλληλος, καθώς δεν πρόκειται για κανενός είδους “σύνδρομο” αλλά για μια ομάδα ετερόκλητων παθήσεων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ) που σαν μέρος των κλινικών τους εκδηλώσεων έχουν τα ενοχλήματα από τον αυχένα.
Ο ουσιαστικός ρόλος του θεράποντα ιατρού είναι η αναγνώριση και εντόπιση του ακριβούς αίτιου της συμπτωματολογίας και όχι απλά η φαρμακευτική πρόσκαιρη ανακούφιση των ενοχλημάτων και η αυχενική δισκοπάθεια αποτελεί μια από αυτές τις αιτίες που απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Οι δυο πιο σημαντικές διαγνωστικά εξετάσεις κατά τη συστηματική προσέγγιση τέτοιων προβλημάτων είναι οι απλές ακτινογραφίες και ημαγνητική τομογραφία της ΑΜΣΣ (Εικ. 5). Αυτές σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση θα εντοπίσουν το πρόβλημα και παράλληλα θα καθορίσουν και το θεραπευτικό πλάνο.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε ότι σε αυτή την περιοχή, οι νευρικές δομές – ιδιαίτερα ο αυχενικός νωτιαίος μυελός -  είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και ευπαθείς στην πίεση με σοβαρά νευρολογικά επακόλουθα. Έτσι, η άρση της θα πρέπει  να γίνει προτού η νευρολογική σημειολογία (π.χ. μυελοπάθεια-εικ. 5γ ή μυική αδυναμία ενός άκρου-εικ. 5α,β)  φθάσει να γίνει κλινικά έκδηλη!
a8.8a9.9a10.10
Εικ. 5: Μαγνητική τομογραφία ΑΜΣΣ με εικόνα πλάγιας και κεντρικής (τόξο) κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου με συνοδό μυελοπάθεια
Συντηρητική Θεραπεία
    • Αυχενικός κηδεμόνας
    • Φαρμακευτική αγωγή
    • Τροποποίηση της σωματικής δραστηριότητας

Η αγωγή αυτή θα πρέπει να ακολουθηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και αφού προηγηθεί ο κατάλληλος κλινικός και απεικονιστικός έλεγχος

Χειρουργική Θεραπεία
Αυτή ενδείκνυται όταν:
ü  υπάρχει εγκατεστημένη έκδηλη νευρολογική σημειολογία
ü  αποτύχει η συντηρητική θεραπεία
ü  υποτροπιάσουν τα συμπτώματα μετά από αρχική ύφεση στη συντηρητική αγωγή
ü  όταν υπάρχει απεικονιστικά ευμεγέθης κήλη που απειλεί άμεσα τα παρακείμενα νευρικά στοιχεία
Η χειρουργική θεραπεία της αυχενικής δισκοπάθειας περιλαμβάνει δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία. Υπό γενική αναισθησία, μέσω μιας μικρής δερματικής τομής 4cm στη πλάγια τραχηλική χώρα (Εικ. 7) και με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου, προσεγγίζεται το πρόσθιο τμήμα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (Εικ. 8)
a11.11Εικ. 7   
a12.12a13.13
 Εικ. 8
και γίνεται αφαίρεση όλου του εκφυλισμένου μεσοσπονδυλίου δίσκου (από εμπρός προς τα πίσω), με πλήρη αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των εξερχομένων νεύρων.
a15.15a14.14
Εικ. 9
Ακολούθως, στο εκκενωμένο μεσοσπονδύλιο διάστημα τοποθετείται ειδικό εμφύτευμα (Εικ. 9) από συμβατά υλικά καθώς και οστικό αλλομόσχευμα  με (Εικ. 10α) ή χωρίς (Εικ. 10βειδική πλάκα από τιτάνιο.



a16.16a17.17a18.18
Εικ. 10α Εικ. 10β Εικ. 10γ
Στόχος της τοποθέτησης όλων αυτών των υποκατάστατων στο εκκενωμένο μεσοσπονδύλιο διάστημα είναι να χρησιμεύσουν ως «καλούπια» ώστε ο ο οργανισμός, παράγοντας το δικό του οστίτη ιστό (Εικ. 10γγ), να δημιουργήσει την τελική «φυσική» και μόνιμη σπονδυλοδεσία.
Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου δύο ώρες και απαιτεί νοσηλεία 2 ημερών. Μετεγχειρητικά, ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, φορώντας ωστόσο τον αυχενικό κηδεμόνα για διάστημα 2-4 εβδομάδων.
πηγη http://www.aristotelismitsos.gr/

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014



Long head of biceps tendonitis is an inflammation or irritation of the upper biceps tendon. This strong, cord-like structure connects the upper end of the biceps muscle to the bones in the shoulder.

Pain in the front of the shoulder and weakness are common symptoms of biceps tendonitis. They can often be relieved with rest and medication. In some cases, surgery is necessary to repair the tendon.

Anatomy
Your shoulder is a ball-and-socket joint made up of three bones: your upper arm bone (humerus), your shoulder blade (scapula), and your collarbone (clavicle).

The head of your upper arm bone fits into a rounded socket in your shoulder blade. This socket is called the glenoid. A combination of muscles and tendons keeps your arm centered in your shoulder socket. These tissues are called the rotator cuff. They cover the head of your upper arm bone and attach it to your shoulder blade.

The biceps muscle is in the front of your upper arm. It helps you bend your elbow and rotate your arm. It also helps keep your shoulder stable.

The biceps muscle has two tendons that attach it to bones in the shoulder. The long head attaches to the top of the shoulder socket (glenoid). The glenoid is lined with soft cartilage called the labrum. This tissue helps the head of the upper arm fit into the shoulder socket.

The short head of the biceps tendon attaches to a bump on the shoulder blade called the coracoid process.

Description
Biceps tendonitis is inflammation of the long head of the biceps tendon.

Biceps tendonitis usually occurs along with other shoulder problems. In most cases, there is also damage to the rotator cuff tendon. Other problems that often accompany biceps tendonitis include:
• Arthritis of the shoulder joint
• Tears in the glenoid labrum
• Chronic shoulder instability
• Shoulder impingement
• Other diseases that cause inflammation of the shoulder joint lining

In the early stages of biceps tendonitis, the tendon becomes red and swollen. As tendonitis develops, the tendon sheath (covering) can thicken. The tendon itself often thickens or grows larger.

The tendon in these late stages is often dark red in color due to the inflammation. Occasionally, the damage to the tendon can result in a tendon tear, and then deformity of the arm (a "Popeye" bulge in the upper arm).

Cause
In most cases, damage to the biceps tendon is due to a lifetime of overhead activities. As we age, our tendons slowly weaken with everyday wear and tear. This degeneration can be worsened by overuse — repeating the same shoulder motions again and again.

Swimming, tennis, and baseball are some sports examples of repetitive overhead activities. Many jobs and routine chores can cause overuse damage as well.

Repetitive overhead motion plays a part in other shoulder problems that occur with biceps tendonitis. Rotator cuff tears, osteoarthritis, and chronic shoulder instability are often caused by overuse.

Symptoms
Pain or tenderness in the front of the shoulder, which worsens with overhead lifting or activity

Pain or achiness that moves down the upper arm bone

An occasional snapping sound or sensation in the shoulder

Article and More Info Here: http://bit.ly/ZRWx7z

Everyday we face challenges that keep our mind too active at bedtime, preventing us from getting to sleep. Stress-reduction strategies are a good way to create a relaxing bedtime routine, so as to help the body unwind and encourage restful sleep.

Chinese massage is mainly based on theories dealing with the organs and meridians. Massage therapists use the fingers to strike, press, knead and pinch to stimulate the acupoints along the meridians and promote the free flow of energy. Despite being applied to the external surface of the body, massage creates signals that induce physiological and chemical changes within the body, helping to restore the internal balance. People often report pleasant feelings and deep relaxation after receiving a massage, the mental pampering effect is just important and valuable as any physical benefit. A full body massage before going to bed is ideal. If not, a short backrub, face and/or scalp massage also helps prepare a person for sleep. Be sure that the massage strokes are slow, gentle, yet firm.

Below are simple massage protocols to promote sleep.

Using both index fingers, wipe from the centre of the forehead outwards 30 times;
Knead the temple region, 30 times;
Knead and wipe from the temple upward into the hair 30 times;
Pat the crown of the head, 10-30 times;
Press-knead the bottom of the skull with the thumbs 30 times;
Knead and rub on the inner and distal end of the forearm, 15 minutes each side;
Rub with the palm on the upper abdomen clockwise for 5 minutes;
Rub the inner auricular region for 2 minutes.




Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014



Μας χαλαρώνει, μας ανακουφίζει και μας δημιουργεί ευφορία. Το μασάζ, όμως, παράλληλα μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και θεραπευτικό σε καθημερινά προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι, η ιγμορίτιδα και το κρυολόγημα. 

Ελέγχει ολόκληρο το σώμα, ενώ μέσα του κρύβει ένα εντυπωσιακό όργανο, τον εγκέφαλο. Ο λόγος για το κεφάλι, στο οποίο συγκεντρώνεται το άγχος και η ένταση της καθημερινότητας, δημιουργώντας διάφορα προβλήματα. Οι πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού μπορούν να δράσουν θεραπευτικά στην περίπτωση πονοκεφάλων, ιγμορίτιδας ή κρυολογήματος. Φυσικά, ένα πρόβλημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά χωρίς τη συμβουλή γιατρού, ένα απαλό όμως άγγιγμα συμπληρωματικά είναι ικανό να περιορίσει τον πόνο και τα υπόλοιπα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν.

Πονοκέφαλος 
Υπάρχουν διάφοροι τύποι πονοκεφάλων (κεφαλαλγία τάσης, ημικρανία, αθροιστική κεφαλαλγία) με διαφορετικά χαρακτηριστικά και τρόπους αντιμετώπισης. Καλό είναι, λοιπόν, να δοκιμάσουμε όλες τις παρακάτω μαλάξεις για να εντοπίσουμε ποιες μας ανακουφίζουν περισσότερο. 

Νοητές γραμμές 
Τοποθετούμε τους αντίχειρές μας στη μέση του μετώπου, ακριβώς πάνω από τα φρύδια και ασκώντας ελαφρά πίεση διαγράφουμε νοητές γραμμές, τραβώντας τους προς τα έξω, μέχρι τη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής. Τοποθετούμε τους δείκτες μας λίγο πιο πάνω στο μέτωπο και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο σε όλη την επιφάνεια του μετώπου. 

Κυκλάκια στους κροτάφους 
Με τους δείκτες μας ασκούμε ελαφρά πίεση στους κροτάφους για 10’’. Σταματάμε για άλλα 10’’ και συνεχίζουμε διαγράφοντας κυκλάκια στο σημείο για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα. 

Πιέσεις στον αυχένα 
Με ενωμένα τα τέσσερα δάκτυλα και των δύο χεριών κάνουμε κυκλικές κινήσεις για 30’’ στον αυχένα, εκεί που τελειώνει το τριχωτό της κεφαλής.

γμορίτιδα 
Ιγμορίτιδα είναι η λοίμωξη, η οποία εμφανίζεται στο εσωτερικό μίας ή περισσότερων κοιλοτήτων που βρίσκονται γύρω από τη μύτη (ιγμόρεια). Όταν οι κοιλότητες αυτές μολύνονται, προκαλείται ρινική συμφόρηση, μερικές φορές και πονοκέφαλος, συμπτώματα, τα οποία μπορούμε να περιορίσουμε με τις κατάλληλες πιέσεις.

Γραμμές στα ζυγωματικά 
Τοποθετούμε τους δείκτες μας στα ζυγωματικά, ακριβώς κάτω από τα μάτια και στα πλαϊνά της μύτης. Ασκώντας ελαφρά πίεση διαγράφουμε νοητές γραμμές, τραβώντας τους αντίχειρές μας προς τα έξω, μέχρι τη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής. Μετακινούμε τους αντίχειρες λίγο πιο κάτω και εκτελούμε την ίδια κίνηση. Συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε στη βάση των ζυγωματικών. 

Πιέσεις στο μέτωπο 
Με ενωμένα τα 4 δάκτυλα και των δύο χεριών κάνουμε κυκλικές κινήσεις, για 30’’ στο μέσο του μετώπου, μεταξύ των φρυδιών και της γραμμής του τριχωτού.

Κρυολόγημα 
Για να απαλλαγούμε από μια ίωση δεν έχουμε παρά να την αφήσουμε να κάνει τον κύκλο της. Παρ’ όλα αυτά, κάνοντας μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου και του κεφαλιού μπορούμε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα.

Κυκλάκια γύρω από τη μύτη 
Ρίχνουμε στα δάχτυλά μας λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου και με ενωμένα τα 4 δάχτυλα και των δυο χεριών μας κάνουνε κυκλικές κινήσεις δεξιά και αριστερά από τη μύτη για 30’’. 

Πίεση στο μέτωπο 
Ενώνουμε τους δυο δείκτες μας και τους τοποθετούμε στο μέσο του μετώπου μεταξύ των φρυδιών και της γραμμής του τριχωτού. Ασκούμε κυκλική πίεση στο σημείο για 30’’. 

Κυκλάκια στον αυχένα 
Με ενωμένα τα 4 δάκτυλα και των δύο χεριών, κάνουμε κυκλικές κινήσεις για 30’’ στην περιοχή του αυχένα, εκεί που τελειώνει το τριχωτό της κεφαλής.
Με τη βοήθεια της φύσης 
Τα αιθέρια έλαια: Ευκάλυπτος, δενδρολίβανο, λεμόνι, tea tree, τζίντζερ
Η μαγική κίνηση: Κυκλική πίεση στο μέσο του μετώπου 
Tips: Αν το κρύωμα εντοπίζεται στο στήθος, μπορούμε να κάνουμε ελαφρύ μασάζ στο πάνω μέρος του στήθους, χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014




ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Το άγχος είναι ένα άσχημο συναίσθημα, που προκαλεί δυσφορία σε αυτόν που το βιώνει και πολλές φορές και στους γύρω του. "Γεννιέται" στον εγκέφαλο, που είναι το κέντρο όλων των συναισθημάτων αλλά και της λογικής, αλλά επηρεάζει ολόκληρο το σώμα προκαλώντας προβλήματα στον οργανισμό –λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στα στρεσογόνα γεγονότα καθώς το ίδιο στρεσογόνο ερέθισμα σε άλλους ανθρώπους προκαλεί ακόμα και έντονο άγχος και σε άλλους όχι. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από αγχώδη νεύρωση, δηλαδή αγχώνονται χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος και αιτία.
-Γιατί πρέπει να διαχειριστούμε το στρες;
Το στρες επιδρά αρνητικά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού προκαλώντας βλάβες. Οι βλάβες αυτές επιδεινώνονται μέρα με την μέρα καθώς το άγχος συσσωρεύεται όλο και περισσότερο στον οργανισμό μας. Πέρα όμως από τις σωματικές επιπτώσεις, διαχειριζόμενοι το στρες μπορούμε να κερδίσουμε την ευτυχία, την ευθυμία και την ψυχική μας ισορροπία.
- Πότε το άγχος πρέπει να μας οδηγήσει στον γιατρό;
Όταν το άγχος έχει διάρκεια, δεν σας επιτρέπει να είστε αποτελεσματικοί στη δουλειά σας, όταν δεν μπορείτε να λειτουργήσετε καλά στους κοινωνικούς σας ρόλους (ως σύντροφοι, γονείς ή φίλοι) καθώς και όταν το στρες συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα (αϋπνία, συχνοουρία, απώλεια όρεξης, μυικά προβλήματα), τότε καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό προκειμένου να αξιολογήσει το άγχος σας.
- Ποια είναι τα συμπτώματα της κρίσης πανικού και ποιές είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορούμε να δώσουμε σε έναν άνθρωπο που παθαίνει κρίση πανικού;
Η κρίση πανικού είναι μια ξαφνική περίοδος πολύ έντονου άγχους. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και σχεδόν ποτέ δεν προειδοποιεί με συμπτώματα. Ένας άνθρωπος που παθαίνει κρίση πανικού εμφανίζει έντονο τρέμουλο στα χέρια, "κομμένα" γόνατα, έντονο σφίξιμο στο στομάχι, έντονο αίσθημα δυσφορίας και πνιγμού, ταχυκαρδία και το πιο βασικό ταχύπνοια.
Η αντιμετώπιση διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς δεν υπάρχουν κάποια ασφαλή βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθηθεί. Ωστόσο, εάν βρεθείτε δίπλα σε έναν άνθρωπο που παθαίνει κρίση πανικού, καλό είναι να τον βγάλετε σε ανοιχτό περιβάλλον ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει καθαρό αέρα, να τον στηρίξετε ψυχολογικά ώστε να νιώσει ότι δεν είναι μόνος (αν και υπάρχουν φορές που εκείνη την ώρα το άτομο που παθαίνει κρίση πανικού επιζήτα τη μοναξιά) και να διευκολύνετε την αναπνοή του με τη βοήθεια μιας χάρτινης σακούλας.
Το πιο βασικό που χρειάζεται ένας άνθρωπος όταν παθαίνει κρίση πανικού είναι να οδηγηθεί στα επείγοντα ενός νοσοκομείου καθώς εκεί αισθάνεται απόλυτα ασφαλής.

- Τα φάμακα έχουν θέση στη διαχείριση του άγχους; Ποιές είναι οι παρενέργειες και ποιοί κίνδυνοι ελλοχεύουν από την κατάχρησή τους;
Τα φάρμακα δεν χορηγούνται για "απλές" περιπτώσεις, όπως, π.χ. στο άγχος που αισθανόμαστε λόγω εργασίας με έντονη πίεση .Απευθύνονται σε ασθενείς που πάσχουν από ιατρικώς διαπιστωμένη αγχώδη διαταραχή, κρίσεις πανικού ή άλλες παθήσεις, τις οποίες αρμόδιος να διακρίνει είναι ένας έμπειρος ψυχίατρος.
Η μακροχρόνια λήψη ηρεμιστικών φαρμάκων δεν ενδείκνυται, καθώς δημιουργεί έντονη εξάρτηση στον ασθενή και συμπτώματα στέρησης, όπως ακριβώς οι ναρκωτικές ουσίες, και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στα αντίθετα αποτελέσματα, όπως υπερδιέγερση. Η κατάχρηση στους ηλικιωμένους ευθύνεται και για τραυματισμούς από πτώσεις, ενώ στους εφήβους οδηγεί σε απόπειρες αυτοκτονίας.
Τα ηρεμιστικά ανήκουν στην κατηγορία των ψυχοφαρμάκων και η λήψη τους πρέπει να γίνεται για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μερικών εβδομάδων) και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και συνταγή του γιατρού.
για περισοτερεσ πλιροφοριες http://leomedic.blogspot.gr/2014/02/blog-post_5526.html


Φαινόμενο placebo (πλασέμπο) ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένας ασθενής παρουσιάζει βελτίωση ενώ λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, δηλαδή μια ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Πρόκειται δηλαδή για φαινόμενο αυθυποβολής, κατά το οποίο, ο ασθενής πιστεύοντας ότι λαμβάνει ένα φάρμακο που θα τον βοηθήσει, εξ'αιτίας αυτής της πεποίθησης και μόνο παρουσιάζει βελτίωση.
Η λεξη προερχεται από το λατινικό ρήμα placeο (που σημαίνει «αρέσκω, προκαλώ ευχαρίστηση»)
Χάπια από ψωμί, κάψουλες από αλεύρι, χρωματιστό νερό και ενέσεις φυσιολογικού ορού έχουν κατά καιρούς χορηγηθεί σαν πραγματικά φάρμακα σε ασθενείς, που πίστευαν ότι λαμβάνουν μια αληθινή θεραπεία προκειμένου να ανακουφιστούν, και το ενδιαφέρον είναι ότι στο 30% των περιστατικών, ακόμη και στο 60% σε ορισμένες περιπτώσεις, η εικονική θεραπεία ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Γιατί δρα το πλασέμπο
η σημαντικότερη παράμετρος που προσδίδει πραγματική θεραπευτική δράση σε ένα πλασέμπο -μια ουσία που χορηγείται με όλη την «επισημότητα» και σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται και για ένα πραγματικό φάρμακο- είναι η πίστη. Με άλλα λόγια, η πεποίθηση ότι παίρνουμε ένα αληθινό φάρμακο και η προσδοκία ότι το φάρμακο αυτό θα μας ωφελήσει. Η προσμονή αυτή επενεργεί θετικά στον οργανισμό μας και πάνω από όλα στο μυαλό μας: Φαίνεται πως η πίστη, δηλαδή η πεποίθηση ότι θα γίνουμε καλά, έχει πραγματική βιολογική επίδραση στον οργανισμό. Όταν κάποιος νομίζει ότι θα πάρει κάτι που θα τον βοηθήσει, ο εγκέφαλός του αντιδρά όπως θα αντιδρούσε αν όντως ένιωθε ανακούφιση.Με άλλα λόγια, η ίδια η ιδέα μας ότι κάτι θα μας ωφελήσει επενεργεί θετικά στο σώμα και τον ψυχισμό μας.
Εκτος απο την δύναμη της πίστης του ασθενούς ότι η θεραπεία θα έχει θετικό αποτέλεσμα, η μορφή του χορηγούμενου φαρμάκου (π.χ. ένεση, χάπι, εισπνοές), αλλά και ο ίδιος ο γιατρός και η εμπιστοσύνη που εμπνέει στον ασθενή (προσωπικοτητα) παιζουν ουσιαστικο ρολο στην θεραπευτικη δραση.

Τι πιστεύουμε ότι μας θεραπεύει
➜Τα ακριβά φάρμακα: Όταν οι ασθενείς γνωρίζουν ότι παίρνουν μια ακριβή θεραπεία (π.χ. παυσίπονη), αναφέρουν λιγότερο πόνο μετά τη χορήγησή της συγκριτικά με μια πιο φθηνή, σύμφωνα με έρευνες. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο σοβαρός είναι ο πόνος τόσο μεγαλύτερη είναι η δράση του εικονικού φαρμάκου.
➜Τα εικονικά χάπια με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα λειτουργούν περισσότερο διεγερτικά σε σύγκριση με τα μπλε, που θεωρούνται ότι έχουν κατασταλτική δράση.
➜Οι ενέσεις ψευδοφαρμάκου σε σύγκριση με τα εικονικά χάπια εκλαμβάνονται ως πιο αποτελεσματικές από τους ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι όταν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο στρατιωτικός γιατρός Henry Beecher, έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματα μορφίνης, χορήγησε στους σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες ενέσεις φυσιολογικού ορού, διαπίστωσε ότι είχαν σημαντική παυσίπονη δράση.

Το επικίνδυνο νοσέμπο
Όπως οι θετικές προσδοκίες μπορούν να συμβάλουν σε μια αποτελεσματική θεραπεία, έτσι και οι αρνητικές είναι δυνατόν να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνες όπου χορηγήθηκε στους ασθενείς εικονικό φάρμακο (ζαχαρόνερο), λέγοντάς τους ότι προκαλεί εμετό, περισσότεροι από το 80% είχαν ναυτία, ενώ σε ασθενείς με άσθμα στους οποίους χορηγήθηκε ακίνδυνο σπρέι, για το οποίο ενημερώθηκαν ότι μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, παρατηρήθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα είχε αναπνευστικές δυσχέρειες. Όταν το ίδιο εικονικό σπρέι χορηγήθηκε σαν βρογχοδιασταλτικό, είχε την αντίστροφη δράση, δηλαδή έδρασε θεραπευτικά.

Όποιοι και να είναι οι λόγοι που δημιουργούν το placebo, φαίνεται πώς είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο και μια ένδειξη ότι η αυτο-θεραπεία είναι μια εκδοχή πραγματική και όχι βγαλμένη από τα παραμύθια. Ο νούς μας έχει αξιοσημείωτη επίδραση στο ανασοσοποιητικό σύστημα και η ακριβής σχέση μεταξύ ψυχολογικών διεργασιών και ασθενειών μελετάται από τον κλάδο της ψυχοανασολογίας.Εάν λοιπόν το στρές μπορεί να επιδεινώσει ή να κάνει μια ασθένεια να εμφανιστεί, με τον ίδιο τρόπο, η σκέψη ότι δεχόμαστε μια αποτελεσματική θεραπεία, ότι η κατάσταση μας είναι αναστρέψιμη, ότι «κάποιος ξέρει καλύτερα από εμάς» , ίσως μειώνει το άγχος για την κατάσταση μας και αυξάνει τις θετικές μας πεποιθήσεις και συναισθήματα για την έκβαση της θεραπείας. Βιώνοντας λιγότερο άγχος, ο οργανισμός μπορεί ευκολότερα να επαναδιοργανωθεί και αξιοποιήσει την έμφυτη του ικανότητα για αυτοθεραπεία.
Πηγη https://www.facebook.com/erg.fysik


Foto: Όταν το "ψέμα" θεραπεύει...

Φαινόμενο placebo (πλασέμπο) ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένας ασθενής παρουσιάζει βελτίωση ενώ λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, δηλαδή μια ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Πρόκειται δηλαδή για φαινόμενο αυθυποβολής, κατά το οποίο, ο ασθενής πιστεύοντας ότι λαμβάνει ένα φάρμακο που θα τον βοηθήσει, εξ'αιτίας αυτής της πεποίθησης και μόνο παρουσιάζει βελτίωση.
Η λεξη προερχεται από το λατινικό ρήμα placeο (που σημαίνει «αρέσκω, προκαλώ ευχαρίστηση»)
Χάπια από ψωμί, κάψουλες από αλεύρι, χρωματιστό νερό και ενέσεις φυσιολογικού ορού έχουν κατά καιρούς χορηγηθεί σαν πραγματικά φάρμακα σε ασθενείς, που πίστευαν ότι λαμβάνουν μια αληθινή θεραπεία προκειμένου να ανακουφιστούν, και το ενδιαφέρον είναι ότι στο 30% των περιστατικών, ακόμη και στο 60% σε ορισμένες περιπτώσεις, η εικονική θεραπεία ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική. 
Γιατί δρα το πλασέμπο 
η σημαντικότερη παράμετρος που προσδίδει πραγματική θεραπευτική δράση σε ένα πλασέμπο -μια ουσία που χορηγείται με όλη την «επισημότητα» και σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται και για ένα πραγματικό φάρμακο- είναι η πίστη. Με άλλα λόγια, η πεποίθηση ότι παίρνουμε ένα αληθινό φάρμακο και η προσδοκία ότι το φάρμακο αυτό θα μας ωφελήσει. Η προσμονή αυτή επενεργεί θετικά στον οργανισμό μας και πάνω από όλα στο μυαλό μας: Φαίνεται πως η πίστη, δηλαδή η πεποίθηση ότι θα γίνουμε καλά, έχει πραγματική βιολογική επίδραση στον οργανισμό. Όταν κάποιος νομίζει ότι θα πάρει κάτι που θα τον βοηθήσει, ο εγκέφαλός του αντιδρά όπως θα αντιδρούσε αν όντως ένιωθε ανακούφιση.Με άλλα λόγια, η ίδια η ιδέα μας ότι κάτι θα μας ωφελήσει επενεργεί θετικά στο σώμα και τον ψυχισμό μας. 
Εκτος απο την δύναμη της πίστης του ασθενούς ότι η θεραπεία θα έχει θετικό αποτέλεσμα, η μορφή του χορηγούμενου φαρμάκου (π.χ. ένεση, χάπι, εισπνοές), αλλά και ο ίδιος ο γιατρός και η εμπιστοσύνη που εμπνέει στον ασθενή (προσωπικοτητα) παιζουν ουσιαστικο ρολο στην θεραπευτικη δραση.

Τι πιστεύουμε ότι μας θεραπεύει
➜Τα ακριβά φάρμακα: Όταν οι ασθενείς γνωρίζουν ότι παίρνουν μια ακριβή θεραπεία (π.χ. παυσίπονη), αναφέρουν λιγότερο πόνο μετά τη χορήγησή της συγκριτικά με μια πιο φθηνή, σύμφωνα με έρευνες. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο σοβαρός είναι ο πόνος τόσο μεγαλύτερη είναι η δράση του εικονικού φαρμάκου.
➜Τα εικονικά χάπια με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα λειτουργούν περισσότερο διεγερτικά σε σύγκριση με τα μπλε, που θεωρούνται ότι έχουν κατασταλτική δράση.
➜Οι ενέσεις ψευδοφαρμάκου σε σύγκριση με τα εικονικά χάπια εκλαμβάνονται ως πιο αποτελεσματικές από τους ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι όταν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο στρατιωτικός γιατρός Henry Beecher, έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματα μορφίνης, χορήγησε στους σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες ενέσεις φυσιολογικού ορού, διαπίστωσε ότι είχαν σημαντική παυσίπονη δράση. 

Το επικίνδυνο νοσέμπο 
Όπως οι θετικές προσδοκίες μπορούν να συμβάλουν σε μια αποτελεσματική θεραπεία, έτσι και οι αρνητικές είναι δυνατόν να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνες όπου χορηγήθηκε στους ασθενείς εικονικό φάρμακο (ζαχαρόνερο), λέγοντάς τους ότι προκαλεί εμετό, περισσότεροι από το 80% είχαν ναυτία, ενώ σε ασθενείς με άσθμα στους οποίους χορηγήθηκε ακίνδυνο σπρέι, για το οποίο ενημερώθηκαν ότι μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, παρατηρήθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα είχε αναπνευστικές δυσχέρειες. Όταν το ίδιο εικονικό σπρέι χορηγήθηκε σαν βρογχοδιασταλτικό, είχε την αντίστροφη δράση, δηλαδή έδρασε θεραπευτικά. 

Όποιοι και να είναι οι λόγοι που δημιουργούν το placebo, φαίνεται πώς είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο και μια ένδειξη ότι η αυτο-θεραπεία είναι μια εκδοχή πραγματική και όχι βγαλμένη από τα παραμύθια. Ο νούς μας έχει αξιοσημείωτη επίδραση στο ανασοσοποιητικό σύστημα και η ακριβής σχέση μεταξύ ψυχολογικών διεργασιών και ασθενειών μελετάται από τον κλάδο της ψυχοανασολογίας.Εάν λοιπόν το στρές μπορεί να επιδεινώσει ή να κάνει μια ασθένεια να εμφανιστεί, με τον ίδιο τρόπο, η σκέψη ότι δεχόμαστε μια αποτελεσματική θεραπεία, ότι η κατάσταση μας είναι αναστρέψιμη, ότι «κάποιος ξέρει καλύτερα από εμάς» , ίσως μειώνει το άγχος για την κατάσταση μας και αυξάνει τις θετικές μας πεποιθήσεις και συναισθήματα για την έκβαση της θεραπείας. Βιώνοντας λιγότερο άγχος, ο οργανισμός μπορεί ευκολότερα να επαναδιοργανωθεί και αξιοποιήσει την έμφυτη του ικανότητα για αυτοθεραπεία.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014


 


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρατροχιλίτιδα ή αλλιώς έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα (golfer’s elbow) αποτελεί κάκωση από υπέρχρηση, η οποία είναι η συχνότερη αιτία πόνου στην έσω πλευρά του αγκώνα.
Οι μύες που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα ονομάζονται καμπτήρες μυς του καρπού και των δαχτύλων. Οι μυς αυτοί κινούν τον καρπό και τα δάχτυλα σε κινήσεις όπως να σφίξουμε το χέρι μας γροθιά.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΚΩΣΗΣ
Δεν χρειάζεται να παίζει κανείς γκολφ για να εκδηλωθεί η έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα. Σχετίζεται άμεσα με επαναλαμβανόμενες κίνηση των μυών που κάμπτουν τον καρπό και τα δάχτυλα. Αυτό το παρατηρούμε σε δραστηριότητες όπως γκολφ ,θαλάσσιο σκι, ενόργανη γυμναστική , άρση βαρών , κόψιμο ξύλων ( ξυλοκόπος), ηλεκτρολόγοι στην επαναλαμβανόμενη χρήση κατσαβιδιού, πληκτρολόγηση.
Συχνό φαινόμενο αποτελεί η έναρξη της πάθησης να συνδυάζεται με την συμμετοχή του ασθενή σε δραστηριότητα για την οποία δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος ( πχ. αγώνας γκολφ μετά από μεγάλη αποχή από το άθλημα ). Σοβαρό αίτιο αποτελεί επίσης η λανθασμένη τεχνική του αθλήματος (π.χ. γκολφ).
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η παρατροχιλίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στην έσω πλευρά του αγκώνα, ο οποίος επιδεινώνεται με την κάμψη του καρπού και τον πρηνισμό. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά με τον καιρό. Μπορεί να υπάρχει ιστορικό οξείαςκάκωσης (π.χ. πέταγμα μπάλας, χτύπημα του γκαζόν με το μπαστούνι του γκολφ).
Ο πόνος πολλές φορές αντανακλά μέχρι τον καρπό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει πόνος την νύχτα. Επίσης παρατηρείται αδυναμία των μυών με αποτέλεσμα αδύναμη λαβή. Οι ασθενείς με παρατροχιλίτιδα βιώνουν πόνο με κινήσεις της καθημερινότητας όπως το να γυρίσουν το πόμολο της πόρτας , το άνοιγμα ενός βάζου ή το στρίψιμο του τιμονιού κατά την οδήγηση. Τέλος υπάρχει πιθανότητα να παρατηρήσει ο ασθενής μεγαλύτερη δυσκολία στις κινήσεις του καρπού και των δαχτύλων κατά τις πρωινές ώρες.
Έως 50% των ασθενών με παρατροχιλίτιδα παραπονιέται για περιστασιακό ή συνεχές μούδιασμα ή αίσθημα «γαργαλήματος» το οποίο ακτινοβολεί στο 4ο και 5ο δάκτυλο, ένδειξη προσβολής του ωλένιου νεύρου.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Αρχικά χορηγείται αντιφλεγμονώδης αγωγή για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της φλεγμονής(τοπικό πρήξιμο, πόνος).
Αμέσως μετά θα πρέπει να αναγνωριστεί η αιτία που προκαλεί και επιδεινώνει τα συμπτώματα και να διακοπεί μέχρι να ηρεμήσουν αυτά.
Μετά τις πρώτες ημέρες και εφόσον τα συμπτώματα έχουν ηρεμήσει, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει φυσικοθεραπείες. Μηχανικά μέσα όπως ο υπέρηχος, το laser, η ιοντοφόρεση (χρήση ηλεκτρικού ρεύματος με χορήγηση αντιφλεγμονώδους φαρμάκου) χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και να διευκολυνθεί η διαδικασία της επούλωσης στην περιοχή.
Στην περίπτωση της παρατροχιλίτιδας χρησιμοποιείται ειδική τοπική μάλαξη για να μαλακώσει εσωτερικά η ουλή στο τραύμα και να βοηθήσει τις νέες ίνες κολλαγόνου που δημιουργούνται να είναι ελαστικές και δυνατές. Ο φυσιοθεραπευτής διδάσκει στον ασθενή διατατικές ασκήσεις έτσι ώστε να διατηρηθεί η κινητικότητα στον αγκώνα και να αποφευχθεί η δυσκαμψία στην περιοχή του τραύματος.

Στο τελευταίο στάδιο της θεραπείας ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής που θα του υποδείξει ο φυσιοθεραπευτής
.για περισοτερες πλιροφοριες http://www.physiocosmos.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1golfers-elbow/#more-5707
The lymphatic system is part of the immune system. It helps the body fight infections. It is made of a series of thin tubes, called lymphatic vessels. These vessels collect fluid, called lymph, from different parts of the body. Similar to blood vessels, these vessels then carry the lymph back to the bloodstream. Lymph is a colorless, watery fluid that is rich in white blood cells, called lymphocytes. These cells play an important role in the immune system by protecting your body against infection. They also help protect you from the growth of tumors. Lymphocytes form and are stored in lymph nodes. And nodes are located throughout the body, such as the armpit, groin, and neck area.

Some organs are also part of the lymphatic system. These include the spleen, thymus gland, adenoids, and tonsils, as well as the bone marrow.

The spleen is under the lower-left side of your rib cage. It produces lymphocytes, stores healthy blood cells, and filters out damaged blood cells and bacteria.

The thymus gland is in the front of the chest at the base of the neck. It is central in development of one type of lymphocyte.

Adenoids and tonsils are areas of lymphoid tissue at the back of the throat. They’re one of the first lines of defense against germs that you breathe in or swallow.

Bone marrow is the inner part of bones. It produces red blood cells, blood platelets, and white blood cells.

Info From Georgetown Hospital